Jeugdboek Spinder beste natuurboek van 2013

redactie

27 October 2013 .

Het jeugdboek Spinder van Simon van der Geest (35) heeft de eerste Jan Wolkers Prijs voor beste Nederlandse natuurboek gewonnen. Van der Geest kreeg de prijs, 5000 euro en een origineel literair portret, zondag op Texel uitgereikt door Karina Wolkers.

spinder
Er dongen  ruim 180 boeken mee naar de prijs, die een initiatief is van het Wereld Natuur Fonds, Vroege Vogels en de Volkskrant. De variatie in genres waaruit de jury kon kiezen was groot: wetenschappelijke uitgaven, fotoboeken, poëzie, romans, fictie, veldgidsen en kinderboeken, alles was vertegenwoordigd en de kwaliteit was onverwacht hoog. Vijf boeken stonden op de shortlist. Naast Spinder waren dat: Verlangen naar hazelworm van Koos van Zomeren, Mijn roofvogels van Rob Bijlsma, Wanhoop nooit aan vooruitgang – brieven van Jac. P. Thijsse verzameld door Marga Coesèl en De Bijen van Nederland door Theo Peeters e.a.

 

Voor deze jury gold Van der Geests natuurliefde als belangrijkste criterium. ‘‘Spinder’ is een verrassend, prachtig geschreven en spannend dagboek van de jongen Hidde, die met zijn broer Jeppe een slopende oorlog voert om een verborgen kelder waarin Hidde met de bijnaam Spinder, zijn insectenverzameling houdt,’ aldus de jury. De prijsuitreiking was zondag live te volgen bij het radioprogramma Vroege Vogels.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws