Jufferkraan probleemvogel voor vogelaars
07-05-2018 00:00:00
Afgelopen weekend werd een overvliegende jufferkraan gezien in Limburg, een zeer zeldzame vogel in Noordwest-Europa. Helaas verdween de vogel spoorloos in België. Gistermiddag en vanmorgen kregen Nederlandse vogelaars een herkansing. De vogel was neergestreken in de Lage Landen bij Lith (Noord-Brabant). Bij opvliegen rond 11.00 uur bleek dat de vogel toch een ‘foute’ ring droeg. De jufferkraan is al tijden een probleemvogel voor vogelaars.
Omdat er vaak ontsnapte kooivogels van deze soort worden aangetroffen, besloot de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna een tijd terug alle ooit waargenomen jufferkranen grondig te bestuderen. Daarbij werd gekeken naar een eventuele herkomst uit gevangenschap: tamheid, foute ringen (dus ontsnapt uit gevangenschap) of ontbreken van veren. Zo is er een ongeringd volwassen exemplaar van 16 augustus tot 3 november 1998 bij Echt (Limburg) vanwege zijn tamheid en het ontbreken van enkele vleugelpennen van de lijst gehaald.
De jufferkraan in de Lage Landen bij Lith. Foto: Gerard van Aalst
Probleemvogel voor vogelaars
Ook een vogel die in augustus 2000 verbleef bij Enschede en Haaksbergen (Overijssel) is verwijderd van de lijst. Bij nadere inzien bleek de vogel toch een metalen vleugelring, ook ontsnapt dus. Verder bestond er bijna een kwart eeuw discussie of twee exemplaren in oostelijk Noord-Brabant van 25 juli tot 12 september 1989. Deze vogels bleken uiteindelijk afkomstig uit een plaatselijke dierentuin.
Enige wilde jufferkraan
En dan was er nog een eerder aanvaarde vogel die in mei-juli 1991-95 steeds naar dezelfde plekken in oostelijk Noord-Brabant terugkeerde. Ook dit bleek een eerder uit de dierentuin ontsnapte vogel te zijn. Tot grote frustratie van veel vogelaars die deze vogels op hun lijst hadden staan. De enige overgebleven wel aanvaarde waarneming betreft nog steeds een juveniele (jonge) ongeringde vogel die op 9 oktober 2010 langs de kust van Zuid-Holland vloog. Deze vogel is slechts door enkele gelukkige vogelaars gezien. Maar vogelaars blijven hopen op een wild exemplaar.
De enige wilde jufferkraanvogel op de Nederlandse lijst. Foto: Garry Bakker
Waarnemingen uit Europa
Elders in West-Europa zijn diverse gevallen buiten de normale gebieden aanvaard voor bijvoorbeeld Hongarije, Scandinavië en Estland. Hierbij bleek soms dat dwaalgasten van de soort dicht te benaderen kunnen zijn. Ook worden ze soms aangetroffen in groepen Kraanvogels. Van Aziatische jufferkraanvogels is bekend dat ze soms heel tam kunnen zijn. Dus dat maakt het beoordelen van wel of niet wilde vogels extra ingewikkeld….
Lees hier meer over de waarnemingen van de jufferkraan.