Kans op broedende steenarend in Nederland?

Paul Bohre

13 October 2022 .

In 2021 verbleef er op en rond de Veluwe maandenlang een jonge steenarend. In Schotland en Zuid-Zweden neemt hun aantal toe, in Denemarken broeden drie paren – was die bezoekende steenarend een toevalstreffer of maken we in Nederland ook binnenkort ook kans op een broedende steenarend?

In maart 2021 wordt de Nederlandse vogelwereld verblijd met het bericht dat er een steenarend is waargenomen: op Waarneming.nl wordt op 29 maart melding gemaakt van een vogel die jaagt op hazen in de buurt van het Overijsselse Kloosterhaar. Tal van vogelaars, worden zeer nerveus van deze bijzondere waarneming en gaan direct op pad.

 

Jonge steenarend op de Veluwe

De steenarend is in Nederland een ‘zeer zeldzame soort’, die slechts een aantal keer binnen de landsgrenzen is vastgesteld, gemiddeld eens in de vier jaar, en dan vooral in de wintermaanden. Maar deze jonge steenarend, aan zijn verenkleed te zien in zijn tweede levensjaar, verblijft maandenlang in Nederland. Eerst in Overijssel en omstreken, later vooral op en rond de Veluwe.

Steenarend

Een jonge steenarend herken je aan de witte veren in de vleugels en staart. Foto iStock

 

Steeds meer arenden in Nederland

Deze jonge roofvogel is niet de eerste arendsoort die zich onverwacht in Nederland meldt. In 2006 broedde de zeearend voor het eerst broedde in de Oostvaardersplassen. De meeste vogelaars dachten dat Nederlandse natuurgebieden te klein zouden zijn voor het herbergen van een dergelijk gigant als broedvogel, maar niets is minder waar, zo bleek. Hun aantal broedende zeearenden ligt in 2022 boven de 20, in meerdere provincies. En sinds 2016 broedt ook de visarend succesvol in de Biesbosch: inmiddels zelfs 5 paar! En het wachten is op andere locaties.

Steenarend

Afgelopen zomer verbleven 15 slangenarend in Nederland, ook vooral jonge vogels

 

Broedende steenarend in Nederland?

Ook de steenarend is in Europa bezig met een opmars. Dat is des te bijzonderder, omdat van steenarenden lange tijd werd gedacht dat die alleen maar broeden op zeer verlaten plekken, hoog in de bergen. Maar sinds eind jaren negentig breidt de Scandinavische populatie zich langzaam naar het zuiden uit. Zelfs in Denemarken broeden sinds 1998 drie broedparen, die tot dit jaar maar liefst 37 jongen hebben grootgebracht. Of we ook kans maken op de steenarend als broedvogel in Nederland, doen we uitgebreid uit de doeken in het oktobernummer van Roots.

 

Meer lezen over de steenarend?

In het nieuwe oktobernummer van Roots vind je een 6 pagina groot verhaal over de steenarend in Nederland en daarbuiten. Maar ook bijvoorbeeld 2 heerlijke nieuwe herfstwandelingen. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

 

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan eens het Roots Vogelmagazine. In het nieuwe nummer najaar 2022 staat onder ander een prachtig verhaal over de nieuwe roofvogelsoort die in Nederland broedt, de steppekiekendief. Ook de slangenarend is deze zomer meer gezien dan ooit in ons land. Wordt dat de nieuwste aanwinst voor onze avifauna? Dat zou heel tof zijn!

De foto bovenaan is van Getty Images.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws