Kievitseieren rapen verboden

René Alblas

14 January 2015 .

Dit jaar worden er geen kievitseieren geraapt in Friesland. Veel natuurliefhebbers fronsen al jaren de wenkbrauwen als er in het voorjaar weer op grote schaal kievitseieren uit nesten worden gehaald. Maar folklore en traditie verdienen nu eenmaal ook een plek in de Nederlandse samenleving en daarom mochten er tussen 1 maart en 8 april alleen door geregistreerde eierzoekers (dat zijn er zo’n 5000) eieren worden geraapt. Zo werden er in 2014 zo’n kleine 6000 eieren geraapt.

Maar het gaat helemaal niet zo goed met de kievit. Sinds 1996 is de populatie bijna gehalveerd. Daarom heeft de Raad van State dit jaar de zoektocht verboden. Als de provincie Friesland in de toekomst deze traditie weer nieuw leven in wil blazen zal er eerst aangetoond moeten worden dat de kievitenstand dit aan kan.

Overigens is het eerste kievitsei dit jaar alweer gevonden, op 4 januari in de buurt van Oudehaske. Het ei is in ontvangst genomen door de Commissaris van de Koningin in Friesland. Er is dus toch alweer minstens één ei geraapt.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws