De korenwolf (Europese hamster) in 4 weetjes

Marloes Blom

13 April 2024 .

korenwolf

In zijn wangzakken kan de korenwolf zo'n 50 gram aan voedsel opslaan. Foto: Getty Images

Vaak zul je de korenwolf niet zien, want tussen april en oktober komt hij maar vier uur per dag zijn burcht uit. Toch is er de afgelopen 25 jaar veel aan gedaan om dit sympathieke knaagdier te beschermen. In Roots april lees je alles over deze Europese hamster, hier delen we vast 4 korenwolf-weetjes.

Het bekendst is de korenwolf, of Europese hamster, waarschijnlijk door het tegenhouden van de bouw van een bedrijventerrein bij Heerlen rond het jaar 2000. Volgens natuurorganisaties leefden er korenwolven op het terrein en mocht er daarom niet gebouwd worden. De rechter was het daarmee eens, maar het juridische getouwtrek duurde zo lang dat niet meer zeker was of de korenwolven er nog wel zaten.

Met twee jaar vertraging kwam het bedrijventerrein er alsnog, maar er moest wel worden gecompenseerd voor het verlies van leefgebied. Dit is slechts één voorbeeldvan alle perikelen waarmee de bescherming van dit dier gepaard gaat. Veel meer hierover lees je in Roots april.

korenwolf in gras
De bescherming van de korenwolf ging en gaat gepaard met veel perikelen. Foto: Karin Lokers

4 weetjes over de korenwolf

1 Hieraan dankt de korenwolf zijn naam

De naam korenwolf komt uit het Limburgs dialect, waarin ‘wolf’ betekent dat iets of iemand inhalig is. Dat klopt bij de korenwolf ook wel, want hij kan grote hoeveelheden voedsel in zijn burcht opslaan. Vroeger werd het dier daarom als plaagdier gezien en zelfs bestreden.

korenwolf
Deze korenwolf smult van een braam, lees hier het verhaal achter deze foto. Foto: Kevin en Mandy Bezemer

2 De korenwolf woont in een burcht – tot wel 200 cm diep

Korenwolven wonen in een burcht en zijn ongeveer 20 uur per dag ondergronds. In de burcht zijn slaapkamers, een voorraadkamer en een latrine. Als de hamster bovengronds is en er dreigt gevaar, dan kan hij zich via loodrechte ‘valpijpen’ snel in de burcht laten vallen. De burcht is 70 tot 200 centimeter diep.

3 Multifunctionele wangzakken

Een korenwolf kan in zijn wangzakken circa 50 gram aan voedsel opslaan en vervoeren. Maar de wangzakken worden ook voor andere doelen gebruikt. Als een korenwolf zich bedreigd voelt, blaast hij ze op om groter te lijken. Ook als hij gaat zwemmen, vult hij de wangzakken met lucht, zodat hij beter blijft drijven.

korenwolf slaat voedsel op
In zijn wangzakken kan de korenwolf zo’n 50 gram aan voedsel opslaan. Foto: Getty Images

4 De winterslaap: torpor

De winterslaap duurt van oktober tot april. Korenwolven maken de ingangen van de burcht dan dicht en laten hun hartslag en lichaamstemperatuur dalen. Dit heet ‘torpor’. Om de 4 of 5 dagen worden ze even wakker om wat te eten uit de voorraadkamer en naar de wc te gaan.

Tekst: Fanny Eijkelboom
Foto bovenaan: Getty Images


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws