Korhoen, wat nu?

redactie

11 April 2012 .

Het zijn moeilijke tijden voor het korhoen in Nederland. De laatst overgebleven exemplaren scharrelen rond op de Sallandse Heuvelrug. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben er alles aan gedaan om de situatie zo optimaal mogelijk te maken voor deze schitterende vogel, maar toch lukt het maar niet om de populatie te laten groeien.

Er wordt nu overwogen om een aantal Zweedse exemplaren los te laten in Salland. Een paar frisse hoenen zouden de populatie er misschien weer bovenop kunnen brengen. Maar zeker  is dat niet. Sommige wetenschappers zouden liever eerst precies uitzoeken wat de preciese reden is van de teloorgang van het Nederlandse korhoen. Anderen menen dat tegen de tijd dat de exacte reden bekend zal zijn er waarschijnlijk al geen korhoen meer over is. Een spoedige beslissing is nodig: de balts vindt alleen in april plaats!

Nog wat wetenswaardigheden over het korhoen: vrouwtjes worden 53 cm hoog, mannetjes 60. Hun gewicht ligt tussen de 1100 en 1500 gram en ze leven maximaal 9 jaar. Het mannetje is zwart met wit en rood, het vrouwtje is bruin met grijs en wit.

Er zijn in België nog enkele exemplaren op de Hoge Venen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws