De kruisspin in 4 fascinerende weetjes

Daniël Mulder

6 september 2022 .

kruisspin

De kruisspin is de bekendste spin van Nederland. Tijdens de Nationale Spinnentelling (10 en 11 september) eindigt deze spin niet voor niets vaak in de top 3. Alles over de kruisspin in 4 (cijfer)weetjes.

1 Van ei tot spin

Kruisspinnen overwinteren als ei. Wanneer de vele kleine spinnetjes in de lente uit hun ei kruipen, blijven ze veelal dicht bij elkaar. Na een paar dagen beginnen ze al een web te maken om prooidieren mee te vangen. Elk web begint met een eerste draad. De kruisspin laat zich meestal vanaf een vast punt met de wind meewaaien totdat hij ergens houvast vindt. Is deze brugdraad gereed, dan laat de spin zich vanuit het midden zakken naar een volgend vast punt. Nu is er een Y-vormige basis. Dan worden de overige randdraden gesponnen. Daarna komen de spaken en vervolgens weeft de kruisspin vanuit het centrum in steeds grotere cirkels het web, tot het klaar is om de eerste insecten te vangen.

2 Hoe groot?

De lengte van het mannetje is 10 mm, het vrouwtje is iets groter: 18 mm.

kruisspin

Foto: Iris Waanders

3 Vloeibare prooi

Wanneer een dier in het web gevangen wordt, rent een kruisspin er snel heen en wikkelt zijn prooi in een net van draden. De prooi kan geen kant meer op en tot slot bijt de kruisspin zijn prooi, om een gif te injecteren. Dit gif werkt verlammend, waardoor de prooi zich niet meer kan bewegen. Ook maakt het gif de prooi van binnen vloeibaar, zodat de spin zijn prooi op kan drinken.

4 cijferweb

Een kruisspin heeft 6 klieren om het web te weven. Het maken van een web duurt ongeveer 20 minuten. De doorsnede van het web is gemiddeld 60 cm. En hoeveel prooien vangen ze per dag? Gemiddeld 23,3.

Hoe gaat het met de spinnenstand in de Nederlandse tuinen en huizen? Dat wordt geïnventariseerd tijdens de Nationale Spinnentelling op 10 en 11 september.

Meer leuke natuurberichten

Foto bovenaan: Bob Luijks


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren