Leefgebied van Iberische lynx wordt bedreigd

René Alblas

2 December 2016 .

De Iberische lynx komt voor in Zuid Spanje. De meeste lynxen leven in het nationaal park Doñana, en dit park dreigt nu zijn werelderfgoedstatus te verliezen. De UNESCO waarschuwt al een aantal jaar voor de verslechtering van dit park. Uitbaggeren van een rivier die langs het park loopt, illegale waterputten voor de landbouw (veel Spaanse aardbeien komen uit deze streek) en gaswinning zijn de voornaamste oorzaken van deze achteruitgang.

De Iberische lynx en miljoenen trekvogels dreigen de dupe te worden van dit mismanagement. UNESCO dreigt nu de status van het park in te trekken. Daarmee zou dit het eerste natuurgebied in Europa worden dat op de rode lijst komt te staan.

De UNESCO heeft de Spaanse regering een ultimatum gesteld om maatregelen te nemen, maar dat is inmiddels verlopen.

Het is de vraag of de moeizame politieke situatie in Spanje gezorgd heeft voor een (tijdelijke) desinteresse in de eigen natuur of dat er doelbewust wordt afgestevend op het verliezen van de status.

Op 21 juli 2017 wordt besloten of het park nog de status mag houden. Tot die tijd kun je het WNF steunen in de strijd voor de lynx en het nationaal park Doñana door een petitie te tekenen. Klik hier.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws