20 maart en toch al lente

Daniël Mulder

20 March 2018 .

Vandaag begint de lente. Om precies te zijn: om kwart over vijf ’s middags Nederlandse tijd. Dat is het moment waarop de zon zich exact recht boven de evenaar van de aarde bevindt. De komende maanden staat de zon ten noorden van de evenaar en duren de dagen op het noordelijk halfrond van de aarde langer dan de nachten.

Op 20 maart wordt de aarde precies van opzij verlicht door de zon.

Veel mensen denken dat de astronomische lente altijd op 21 maart begint. Dat is echter maar af en toe het geval; 20 maart komt momenteel veel vaker voor. Dat er soms een verschuiving in zit, heeft vooral te maken met het schrikkeljaar. Hoewel een eeuwjaar normaal gesproken geen schrikkeljaar is, was het jaar 2000 dat wél. Daardoor viel het begin van de lente weer ongeveer een dag vroeger in het jaar. Pas begin volgende eeuw is 21 maart weer heel af en toe aan de beurt.

Lente en Pasen

Overigens is het Paasfeest gekoppeld aan het begin van de lente. Eerste Paasdag valt altijd op de eerste zondag na de eerste vollemaan in de lente. Omdat het op zaterdag 31 maart vollemaan is, valt Pasen dit jaar op 1 april.

Meer lentegevoel

Niet iedereen wordt trouwens vrolijk van de lente, lees dit blog maar eens over lenteverdriet.

En heb je wel eens een lentepasta gegeten met brandnetels? Hier vind je een recept.

Lente is de tijd om eropuit te trekken. Roots zette 10 fijne natuurhuisjes op een rij.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws