Letse koeien verdwenen

redactie

8 February 2013 .

Maurini is een natuurgebied in noordoost Letland, het gebied wordt mede beheerd door de Nederlandse stichting Ark. Zo zetten zij in 2003 een aantal koniks uit in dit gebied en in 2004 werden er 20 runderen uitgezet. Het gaat om kruisingen van Schotse Hooglanders en Lets Roodvee en Hongaars stepperund.

De dieren hadden het direct naar hun zin en slaagden erin een volledig wild leven op te bouwen, onafhankelijk van mensen. De omheiningen van het park waren daarbij vreemdsoortige, onnatuurlijke hindernissen waar de dieren het niet zo nauw mee namen. In 2011 brak een deel van de groep uit en in 2012 liepen er nog maar vier van de 20 runderen daadwerkelijk rond in Maurini. Er werden diverse pogingen gedaan de dieren terug te drijven, maar dat hielp niet.

Twee koeien zijn de afgelopen zomer nog waargenomen in het natuurgebied, van de rest ontbreekt ieder spoor. De dieren kunnen zich volgens Ark overal bevinden, het platte land van Letland is enorm ontvolkt, er is ruimte genoeg voor de mensschuwe koeien.

Een beetje jammer is het natuurlijk wel, maar uiteindelijk is dit de meest natuurlijke bestemming voor de runderen.

Foto Stichting Ark.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws