Leuk idee: niet dauwtrappen maar dauwvaren op het Naardermeer

René Alblas

2 May 2018 .

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag is een bekende traditie, dauwvaren is een leuke variant op deze natuuractiviteit. Natuurmonumenten biedt op Hemelvaartsdag een dauwvaartocht aan: met een fluisterboot het Naardermeer op. Je vertrekt om 6 uur, net voordat de dag aanbreekt. Midden in de natuur zie je de zon opkomen, een unieke ervaring.

Naar de aalscholvers

Je bezoekt tijdens de boottocht ook de observatiehut bij de aalscholverkolonie van het Naardermeer. In het hart van het natuurgebied brengen de aalscholvers hun jongen groot. Op de meeste plekken bij het Naardermeer is het heerlijk stil, zo in de vroege ochtend. Maar bij de aalscholvers is het een  kabaal van jewelste. Dat zijn echte schreeuwers!

Er leven zo’n 600 à 700 broedparen in het gebied. Nergens in Nederland kun je de aalscholvers zo mooi bekijken als op het Naardermeer.

Handige Tips

Een anti-muggenmiddel is handig in dit waterrijke gebied. Draag lange mouwen en een lange broek en controleer jezelf op teken achteraf. Het kan best fris zijn op het water, neem dus een jas of vest mee. En vergeet je verrekijker niet!

Datum: 10 mei

Vertrekpunt: Gasterij Stadzigt

Prijs: 20 euro (kinderen 7 euro)

Info en opgeven: klik hier.

Mocht de boot vol zijn: er zijn nog meer data waarop de fluisterboot vaart.

Een kenmerkende houding voor de aalscholver. Vroeger werd gedacht dat de vogel zijn vleugels spreidde om ze te laten drogen. Wetenschappers twijfelen nu aan die verklaring. Foto: Jan van Herk

(Foto bovenaan: Lida Hellingman-Soeting)

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws