De maan kleurt 27 juli spookachtig oranje

Daniël Mulder

26 July 2018 .

maansverduistering

De totale maansverduistering van 27 oktober 2004

Vrijdagavond 27 juli is er een fraai hemelverschijnsel te zien: een totale maansverduistering. Wetenschapsjournalist Govert Schilling, die in Roots maandelijks schrijft over sterren kijken, legt uit wat er precies gebeurt. En ook hoe laat je omhoog moet kijken.

maansverduistering

Zo zag de totale maansverduistering van 27 oktober 2004 eruit. Foto: Fred Espenak / NASA

Het astronomische hoogtepunt van deze maand is de totale maansverduistering op vrijdag 27 juli. “Bij een maansverduistering beweegt de vollemaan door de schaduw van de aarde. Er valt geen direct zonlicht meer op de maan. Maar nog wel wat roodgekleurd licht dat door de aardse dampkring wordt verstrooid.” Tijdens de totaliteitsfase hult de maan zich daardoor in een spookachtige oranjerode gloed.

Bijschaduw

“Die totale fase begint om 21.30 uur. Dat is rond het moment waarop de maan in het oosten opkomt, en duurt tot 23.13 uur”, aldus Schilling. “Daarna is te zien hoe de maan langzaam maar zeker weer uit de schaduw van de aarde tevoorschijn komt. Dat duurt tot 00.19 uur; daarna is nog een halfuur het effect van de zogeheten bijschaduw zichtbaar, waardoor de maan wat minder helder is dan normaal.”

Op kleine afstand onder de verduisterde maan is de heldere planeet Mars te zien, die ook al een opvallende oranje kleur heeft.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws