Zet je wekker en beleef het begin van een totale maansverduistering

Daniël Mulder

14 May 2022 .

maansverduistering

De totale maansverduistering van 27 oktober 2004

Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft elke maand kijktips voor de beste shows aan de sterrenhemel. Maandagochtend 16 mei is bijvoorbeeld de start van een totale maansverduistering zichtbaar.

In de vroege ochtend van maandag 16 mei is vanuit Nederland en België laag aan de zuidwestelijke hemel het begin van een totale maansverduistering zichtbaar. Vanaf 04.28 uur is aan de linker rand van de vollemaan een klein, donker ‘deukje’ te zien dat langzaam maar zeker steeds groter wordt: de schaduw van de aarde. Om 05.29 uur is de verduistering totaal, maar dan schemert het al volop en verdwijnt de maan bovendien onder de horizon.

maansverduistering

De gedeeltelijke fase van een maansverduistering van 4 april 2015. Foto: Stephen Rahn / Wikimedia Commons

Maansverduistering elders op aarde

De maansverduistering van 16 mei is vanuit Noord- en Zuid-Amerika veel beter te zien, midden in de nacht met de maan hoog aan de hemel. Dat geldt ook voor de totale eclips van 8 november 2022, waarvan in Europa zelfs helemaal niets te zien is. Pas in het jaar 2025 is het verschijnsel vanuit onze contreien weer waarneembaar.

Maansverduisteringen hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de sterrenkunde: doordat de schaduw van de aarde altijd rond is, wisten de Grieken al dat onze planeet een bol moet zijn.

Ontdek de nieuwe Roots

In het nieuwe meinummer ligt nu in de winkel. Bestel de editie snel en makkelijk  via onze webshop. Je ontvangt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuis.”

Meer bijzondere hemelverschijnselen

  • Ons zonnestelsel is onderdeel van de Melkweg. ’s Nachts kun je, wanneer lichtvervuiling geen al te grote rol speelt, de Melkweg zien als een lichtende band aan de hemel. Maar waarom zien we de Melkweg eigenlijk als een sterrenstrook?
  • Zo fotografeer je zelf sterrensporen.
  • Waarom is deze regenboog plat en niet rond?

Foto bovenaan: iStock

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws