Winnaar Eindejaars Plantenjacht: madelief stond het meest in bloei

Daniël Mulder

7 January 2021 .

Eindejaars Plantenjacht

Het madeliefje is het meest gezien tijdens de Eindejaars Plantenjacht. Het televenement, georganiseerd door Floron, werd gehouden van 25 december t/m 3 januari. Door jarenlang op systematische wijze en op grote schaal winterbloeiers te tellen, onderzoekt Floron het effect van weer en klimaat op bloeiende planten.

Het idee voor de Eindejaars Plantenjacht is overgewaaid uit Engeland. Sinds 2012 wordt daar de New Years Day Plant Hunt gehouden. In Nederland werd dit keer voor de zevende keer gespeurd naar planten. Het is de bedoeling dat je binnen één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan telt. Je waarneming geef je vervolgens door aan Floron.

Foto: iStock

Top 10 Eindejaars Plantenjacht

Ondanks het koude en natte weer, hebben 891 mensen meegedaan. Zij gaven 25.336 waarnemingen door en telden 624 soorten planten die in bloei stonden. Daarnaast was een groep mensen betrokken als deelnemer aan één van de botanisch stoepkrijtacties die we met Stoepplantjes van de Hortus Botanicus in Leiden organiseerden. De volgende tien planten zijn het meest gezien:

1 Madeliefje (1311 keer)
2 Straatgras (1199)
3 Klein kruiskruid (1169)
4 Vogelmuur (1051)
5 Herderstasje (1025)
6 Paarse dovenetel (994)
7 Paardenbloem (945)
8 Duizendblad (868)
9 Canadese fijnstraal (779)
10 Gewone melkdistel (672)

De complete uitslag vind je hier.

Het madeliefje is de winnaar van de Eindejaars Plantenjacht. Foto: Frank Smedts

Meer lezen over planten

  • Nederland telt circa 600 veelvoorkomende stoepplanten. Toch kijken maar weinig mensen echt naar de plantenwereld onder hun voeten. De Hortus botanicus Leiden is in 2020 daarom begonnen met het project Stoepplantjes.
  • Flora, de verborgen pracht van planten laat je een reis maken langs alle delen van de plant: van wortel tot top. En aan het einde van deze reis door de plantenwereld besef je hoe weinig je eigenlijk wist van bladeren, stammen, wortels, bloemen, zaden en vruchten.

Roots 2020-12Meer weten over stoepplantjes? Lees dan het winternummer van Roots. Bij deze extra dikke editie ontvang je ook de Roots Jaarkalender 2021 t.w.v. € 4,99. Bestel snel online: je betaalt bij bestelling van dit pakket géén verzendkosten!

 

Foto header: Yvonne aan de Wiel

 

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws