Marker Wadden: een nieuw stuk Nederland in het Markermeer

Daniël Mulder

4 September 2018 .

Marker Wadden

Het eerste en tevens grootste eiland van de Marker Wadden wordt zaterdag 8 september 2018 officieel geopend voor publiek. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat opent die dag de nieuwe uitkijktoren De Steltloper.

Marker Wadden, een initiatief van Natuurmonumenten, is het nieuwste stukje Nederland. Het is een groep van vijf natuureilanden die nieuw leven gaan brengen in het Markermeer. De eilanden zijn nog in aanleg. Maar het hoofdeiland is vanaf zaterdag 8 september al toegankelijk voor het publiek. Met zo’n 12 kilometer aan wandelpaden, houten vlonderpaden, vogelhutten kun je het eiland ervaren.

Marker Wadden geopend

De eerste vogels hebben de Marker Wadden meteen ontdekt. Foto: Paul Böhre

Het is nu nog een uitgestrekt zandgebied met slibvelden, toch laat de eerste prille natuur zich al zien en horen. Zo hebben er deze zomer al honderden visdieven en kluten gebroed. En zijn ook al zeldzame vogels gezien zoals flamingo’s, casarca’s en ijseenden. Vanaf de aanlegsteiger loop je over de uitgestrekte wandelpaden en vlonderpaden. Vanuit de nieuwe vogelkijkhutten zie je al veel vogels. Zoals steltlopers, eenden, sterns en meeuwensoorten. Ook kun je De Steltloper beklimmen, een nieuwe uitkijktoren van 12 meter hoog.

Foto header: Peter Leenen Straystone

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws