Twee extra natuureilanden voor de Marker Wadden

Daniël Mulder

11 February 2021 .

Marker Wadden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Marker Wadden krijgen er nog twee natuureilanden bij. Op de eerste vijf aangelegde eilanden gaat het zo goed met de natuur, dat is besloten om ongeveer 3 km2  extra natuur onder en boven water aan te leggen.

De Marker Wadden, dat in beheer is bij Natuurmonumenten, is een eilandenrijk dat sinds een paar jaar in het Markermeer ligt. Van begin af aan vormden de toen nog kale eilanden een magneet voor dieren en planten. Uit onderzoek blijkt dat door de vele nieuwe natuuroevers en ondiepe zones een forse toename aan biodiversiteit is. Ook het onderwaterleven is flink toegenomen. In de ondieptes leven vlokreeften, schelpdieren, insecten, vissen en planten.

Marker Wadden

Schuin rechtsboven liggen de twee nieuw te realiseren eilanden van Marker Wadden. Beeld: Boskalis

De twee nieuwe natuureilanden worden direct achter de eerste vijf eilanden aangelegd. Aannemer Boskalis, die nog steeds aan het werk is in het gebied, begint dit voorjaar met de aanleg. De eilanden worden opgebouwd met slib, klei, veen en zand, dat voor 95% uit de bodem van het Markermeer komt. Eind 2023 moet de twee eilanden klaar zijn. In totaal is dan  13 km2 aan nieuwe natuur aangelegd.

De aanleg van de twee nieuwe natuureilanden kost ongeveer 12 miljoen euro. De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit betalen samen 10 miljoen euro. Natuurmonumenten en provincie Flevoland dragen ieder 1 miljoen euro bij aan het project.

Marker Wadden

Uitzicht vanuit een vogelkijkhut. Foto: Roots / Daniël Mulder

Meer over de Marker Wadden

  • De Marker Wadden zijn niet bewoond. Wel kun je het bezoeken want er is een veerdienst (die door corona tijdelijk niet vaart).
  • Roots was in 2018 bij de officiële opening van de Marker Wadden. Je leest er alles over in dit natuurblog.

Heb je het februarinummer van Roots al in huis? Je hoeft er de deur niet voor uit, want je bestelt deze eenvoudig online. Je krijgt het nummer dan zonder verzendkosten thuisgestuurd.

Foto header: iStock

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws