Marker Wadden groot succes

René Alblas

11 July 2017 .

De Marker Wadden zijn net een jaar oud en nu al een groot succes voor de vogels. Het eerste eiland van 250 vierkante hectare ter hoogte van Lelystad en Enkhuizen is een feit en scoort enorm bij een aantal vogelsoorten; Natuurmonumenten telde er al zo’n 1.700 nesten van de visdief. Andere zogenaamde pionierssoorten als de kluut, kokmeeuw en de kleine plevier zijn ook al in grote getale neergestreken op de open vlakte. Niet zo gek ook, want de omstandigheden zijn ideaal; er komen nog geen mensen, er is genoeg vis te eten en eventuele roofvogels zien ze al van verre aankomen.

Ook deze jonge kluten zijn blij met de komst van de Marker Wadden, foto: Ruud Schouten

Het hele Marker Wadden project moet in totaal 750 hectare groot worden: een natuurgebied van zand, klei, slib, natuurlijke overs en eilanden. Momenteel word er gewerkt aan de realisatie van vier nieuwe eilanden. Na verloop van tijd zal het gebied zich gaan vormen tot een divers natuurgebied. Deze nieuwe natuur was hard nodig om de balans te herstellen die door de aanleg van de Afsluitdijk en de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) was verstoord.

Op het opgespoten zand is inmiddels ook de eerste begroeiing te zien. Onder andere moerasandijvie, een vrij zeldzame plant die alleen op nieuwe zandgrond voorkomt. Uiteindelijk zullen de nieuwe eilanden helemaal begroeid raken, er zal riet gaan groeien en er zullen moerassen ontstaan. De pionierssoorten zullen dan weer vertrekken en plaats maken voor moerasvogels.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws