Meer eekhoorns te zien

admin

16 September 2017 .

Deze herfst is het waarschijnlijk dat er meer eekhoorns te zien zijn dan gewoonlijk. Dat komt doordat de eekhoorns de afgelopen winter goed door zijn gekomen.

Het gaat goed met de eekhoorns als het voedselaanbod en de weersomstandigheden meewerken. In de herfst van 2016 waren er veel beukennootjes, opgevolgd door een zachte winter. Deze gunstige omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat veel vrouwtjes hun eerste jongen wierpen aan het einde van de afgelopen winter. In de maanden mei en juni vindt meestal een tweede worp plaats. Een worp bestaat uit zo’n twee tot zes jongen na een draagtijd van 36 tot 42 dagen. De jongen komen vervolgens na ongeveer acht weken voor het eerst buiten het nest.

De tweede lading kleine eekhoorns komt dus in de loop van de maand september het nest uit gekropen, en het is goed mogelijk dat je ze tegen komt. De grootste kans heb je in stadsparken of op de overgang van bos naar bewoond gebied. Eekhoorns zijn hier al gewend aan mensen en een stuk minder schuw dan midden in het bos. Daarnaast zul je ook minder eekhoorns midden in het bos vinden omdat het voedselaanbod daar schaarser is, zo blijkt uit onderzoek.

Misschien een leuk idee dus om op zoek te gaan naar de vlugge knagers. Het is altijd een leuk gezicht om ze behendig te zien klauteren door de bomen. In een nabij gelegen park zou je relatief makkelijk een eekhoorn kunnen spotten, vooral net na zonsopkomst. In een bos – waar het een stuk dichter begroeid is – kan dat nog een uitdaging zijn.

Er is ook een manier om gericht naar ze te zoeken. Ze laten namelijk vraatsporen achter. Eekhoorns houden erg van de zaden die in dennenappels zitten. En ze eten deze op een specifieke manier. Ze knagen eerst de schubben van de dennenappels weg om bij de zaden te komen. Wat er over blijft is een kale dennenappel met hier en daar nog uitstekende rafels eraan vast. Vind je zo’n dennenappel onder een naaldboom dan zijn er misschien eekhoorns in de buurt!

Foto: Ann Backx

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws