Meer eikenprocessierupsen!

admin

24 June 2017 .

De eerdere voorspellingen blijken waar te zijn; er zijn meer eikenprocessierupsen dan normaal. De warme mei en junimaand hebben de ontwikkeling van de insecten  doen versnellen, met een leger aan rupsen tot gevolg. Zo’n 6 keer meer dan in 2016.

Door het warme weer komen de vele rupsen uit de hogere delen van de boom naar beneden gekropen. Dit betekent voor ons een grotere kans om in aanraking te komen met de vervelende brandharen die de beestjes hebben. De haartjes kunnen onder andere hevige jeuk, bultjes en ontstekingen veroorzaken. Daarom wordt het aangeraden uit de buurt van rupsennesten te blijven wanneer je die ziet. Vooral op eikenbomen.

Mocht je toch in aanraking komen met brandharen dan is het zaak dat je eerst alle haren verwijdert. Dit kan door met plakband of tape de haren van het lichaam te strippen. Met lauw water spoelen en een verkoelende zalf om de pijn te verzachten. Niet alleen mensen maar ook dieren hebben er last van. Draag daarom dezelfde zorg  voor jezelf als voor je huisdieren bij het vermijden van nestplaatsen.

Het is sterk af te raden om een nest zelf te gaan verwijderen. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van dergelijke plaaginsecten. Pas dus op!

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws