Meevaller voor bedreigde diersoorten

redactie

27 September 2013 .

Over bedreigde diersoorten zoals de wisent, de grijze zeehond en de Iberische steenbok is doorgaans weinig positiefs te melden. Maar de Europese natuurclub Rewilding Europe is deze week met opvallend nieuws gekomen. In een lijvig rapport tonen zij aan dat 37 bedreigde Europese diersoorten bezig zijn met een comeback!

Bruine beren, bevers, veelvraten, brandganzen, vale gieren, kroeskoppelikanen…. ze zijn allemaal op een stabiel niveau en hun aantal groeit ieder jaar licht. De conclusie in het rapport is duidelijk, consequente natuurbescherming werkt!

Toch waarschuwt het rapport ook voor te groot optimisme. Stabiliteit en lichte groei is voor sommige dieren eigenlijk nog onvoldoende omdat er in heel Europa nog maar zo weinig zijn. Daarnaast zijn er veel kleinere diersoorten die niet in dit rapport voorkomen waar het helemaal niet goed mee gaat, zoals bijvoorbeeld de weidevogels.

Desalniettemin kan dit succes nog meer overheden en natuurbeschermers inspireren om fragiele soorten extra te beschermen.

 

Foto: kroeskoppelikaan, door Werner Bollmann

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws