Deel je mooiste ree-ervaring met Roots

Paul Bohre

12 April 2022 .

Jeroen Breidenbach inventariseerde afgelopen 2 jaar ALLE soorten in het Leeuwarder Bos. Op de foto de Ree

Een reekalfje in het gras. Je eerste reeëngeweitje vinden in het bos. Bijna omver gelopen worden door bronstige bokken… In het dubbeldikke zomernummer, dat verschijnt op 23 juni aanstaande, besteden we uitgebreid aandacht aan de ree. Roots is op zoek naar mooie verhalen over ontmoetingen in het veld met een of meer reeën. Deel je mooiste ree-ervaring met Roots.

Reeën zijn ongelooflijk sierlijke dieren. En ze leven op veel plekken in ons dichtbevolkte land. Van de Achterhoek tot in de Kop van Noord-Holland, van Limburg tot op Ameland. Boswachter Henk Ruseler is reeënkenner bij uitstek. Hij weet nog als de dag van gisteren dat hij in zijn jeugdjaren voor het eerst een ree zag bij Vlaardingen, waar hij toen woonde. “Opeens schoot hij vlak voor me weg, met die kenmerkende gracieuze sprongen. Een ree, midden in de Broekpolder, aan de rand van een drukke stad. Natuurlijk kende ik ze wel van de Veluwe, maar dat ze zelfs zo dicht bij de stad voorkomen, had ik tot die dag niet durven geloven. Tegenwoordig kun je bijna overal in Nederland reeën zien, in feite is de ree het ‘hert van de Nederlander‘.”

Deel je mooiste ree-ervaring met Roots

Ree met reekalfje in een weilandje langs de N361 bij Gytsjerk. Foto Marcel van Kammen

 

Meer kans om ze te zien

Vanaf nu, april, beginnen de mannetjesreeën, de bokken, hun territorium uit te zetten. Dat doen ze door met hun gewei langs boompjes te vegen en in de grond te krabben met hun hoeven. Ze hebben speciale geurklieren op hun voorhoofd en tussen de voorhoeven. Door met hun kop en gewei langs bomen en struiken te wrijven, zetten ze hun eigen geur af en maken hiermee duidelijk dat dit hun territorium is. Later in de zomer begint de reeën bronst. En hoewel minder opvallend dan bij edelherten, maak je dan wel meer kans om reeën te zien. De bokken rennen achter de geiten aan, zonder goed op te letten. Roots-redacteur Paul Böhre werd tijdens het uitzetten van een wandelroute in Limburg zelfs een keer bijna onder de voet gelopen!

Deel je mooiste ree-ervaring met Roots

Ooit een zwart ree gezien? Deel je verhaal over de waarneming met Roots! Foto Glenn Minten

 

Deel je mooiste ree-ervaring met Roots

Omdat reeën zulke prachtige dieren zijn en het iedere keer weer een verrassing is om er een of meerdere te zien, is Roots op zoek naar ultieme belevenissen met reeën door lezers. Wij plaatsen de mooiste vijf verhalen (liefst met foto) in het dubbeldikke zomernummer. Stuur je bijdrage voor 1 mei 2022 naar [email protected]. En wie weet zie je jouw verhaal straks terug in Roots!

 

Hitsige reeën fotograferen valt nog niet mee… Roots geeft tips!

Zes verrassende feiten over reeën.

Meer lezen over de ree.

Foto bovenaan het artikel is van Marcel van Kammen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws