Muggenradar voorspelt of je rustig slaapt of juist niet

Daniël Mulder

11 June 2019 .

Wil je weten of het gaat regenen? Check Buienradar. Zijn de teken al actief? Dat zie je op Tekenradar. En op Muggenradar zie je per dag hoeveel overlast muggen kunnen geven. Handig tijdens de vakantie. Ook kun je zelf doorgeven of je last hebt van muggen.

Foto: iStock

Zzzzzoem, zzzzzoem. Herken je dat? Je knipt het licht uit om te gaan slapen en er meldt zich een mug. Heel irritant. Uit een onderzoek naar muggenoverlast in Nederland onder ruim achthonderd mannen en vrouwen blijkt zelfs dat muggengezoem ergernis nummer 1 is tijdens het slapen. Liever horen mensen iemand snurken, dan dat een mug zoemt rond het hoofd.

Muggenverwachting voor de komende dagen

Wil je weten of er veel of weinig muggen actief zijn die je nachtrust kunnen verstoren, check dan Muggenradar eens. Het is een soort buienradar, maar dan voor muggen. Op Muggenradar zie je een kaart van Nederland met een verwachting van de muggenactiviteit voor vandaag en de komende vier dagen. De verwachting varieert van 1, weinig muggenactiviteit, tot en met 10, dan zijn de muggen zeer actief.
muggenradarMaar hoe weet je hoeveel muggen er actief zijn? Dat wordt bepaald aan de hand van het weer. Denk aan temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag. Per dag wordt via de actuele weergegevens bepaald hoe groot de kans dat de aanwezige muggen actief zijn in de komende dagen. Gedurende de dag kan de overlast van muggen wijzigen. De meeste overlast is doorgaans tijdens de schemering.

Net als Buienradar kan ook Muggenradar er flink naast zitten, zeker doordat de lokale factoren van invloed zijn. De muggenoverlast kan sterk verschillen van huis tot huis of van straat tot straat. Een kruipruimte of dakgoot vol met water en een groot aantal andere factoren bepalen of er uiteindelijk overlast ontstaat.

Het Grote Muggen Onderzzzoek

Uit het onderzoek naar de overlast van muggen blijkt onder meer dat:
• 77% van de Nederlanders ervan overtuigd is dat de mug alleen steekt, terwijl een mug bijt.
• Nederlanders veruit het vaakst worden gebeten in de slaapkamer (61%).
• 2 op de 3 Nederlanders een kruisje zetten op een muggenbult tegen de jeuk.

 

Foto header: Ed Stam

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws