Nachtvlinderspektakel

redactie

24 July 2012 .

Pijlstaartvlinders zijn onze mooiste en spectaculairste nachtvlinders. Ze zijn eenvoudig te spotten op je terras bij huis, want als het donker wordt fladderen ze rond brandende tuinlampen of zitten ze op verlichte ramen.

In augustus maak je een goede kans om nachtvlinders of hun rupsen tegen te komen. Vanwege hun enorme vleugellengte en grootte, maar ook door hun vaak opvallend felle kleuren en aparte uiterlijk, zijn ze bijzonder om te bekijken.

 

Sommige soorten hebben een zeer lange roltong, waarmee ze in vlucht, stil hangend voor een bloem, nectar opzuigen. Andere soorten hebben weer een delta-achtige vorm als een straaljager, terwijl bijvoorbeeld de glasvleugelpijlstaart door zijn doorschijnende vleugels en gedrongen behaarde lichaam juist meer op een hommel lijkt. De rupsen hebben vaak opvallende oogvlekken op hun lichaam. En altijd een karakteristiek pijltje op het achterlijf, waar de familie naar genoemd is.

 

Kijktip: nachtvlinders komen vaak op licht af en fladderen dan bijvoorbeeld tegen ramen op. Ook buitenlampen die ’s nachts blijven branden trekken nachtvlinders aan. Check ’s ochtends de muur ernaast op rustende nachtvlinders. Wc-gebouwen op campings, waar ’s nachts licht blijft branden, zijn ook goede plekken om naar nachtvlinders te zoeken.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws