Nationale Bijentelling: tel de bijen in je eigen tuin

Daniël Mulder

19 April 2018 .

nationale bijentelling

Ze zorgen voor de kers op je taart en de aardbeien in je yoghurt. Wilde bijen nemen maar liefst 80 procent van de bestuiving van planten voor hun rekening. Met de helft van de 358 soorten wilde bijen gaat het niet goed. Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. Onder meer met de Nationale Bijentelling op 21 en 22 april.

nationale bijentelling

Ook als je weinig weet van bijen kun je meedoen aan de Nationale Bijentelling. Dat levert namelijk informatie op over de wilde bij, zodat de bijen gerichter kunnen worden beschermd. Je kunt de wilde bij ook helpen door een bijenhotel in je tuin te plaatsen en bloemen en planten te zaaien waar bijen gek op zijn.

De Nationale Bijetelling werkt als volgt:

1 Tel op 21 of 22 april een half uur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval droog – moment. Alvast oefenen? Download het Telformulier.
2 Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet.
3 Uitgeteld? Voer jouw resultaten op deze pagina in.

Nederland zoemt

Het doel van Nederland Zoemt is de leefomstandigheden voor wilde bijen duurzaam verbeteren. De Bijenwerkdag (die was in maart), de Nationale Bijentelling en het aanleggen van driehonderd nieuwe leefgebieden voor wilde bijen vormen het hart van deze bijenactie. Nederland Zoemt is een initiatief van LandschappenNL, Natuur&Milieu, IVN en Naturalis en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws