Nationale Zaaidag op 22 april

René Alblas

18 April 2019 .

De jaarlijkse Nationale Zaaidag is een goed initiatief om de bijen en hommels een handje te helpen. Op tweede paasdag worden overal in het land bloemzaadjes uitgestrooid.

Zonder bijen zou ons dagelijks menu er heel anders uitzien. Meer dan zeventig procent van wat er dagelijks op ons bord ligt, heeft bestuiving door insecten nodig. Om hun belangrijke werk te kunnen doen, hebben deze bestuivers voldoende stuifmeel en nectar nodig. Maar de situatie is bepaald niet rooskleurig: grote delen van het landschap bevatten vrijwel geen variatie aan voedsel voor insecten. Bovendien zorgt het gebruik van allerlei pesticiden ervoor dat de bestuivers het nog moeilijker hebben.

Onbespoten bloemen

Er is dus reden genoeg om de bijen en hommels een handje te helpen. Wat kun je als simpele natuurliefhebber doen? Zoveel mogelijk bloemen zaaien! Veel -onbespoten- bloemen zorgen voor extra krachtvoer. Vandaar de jaarlijkse Nationale Zaaidag.

Gratis zaad

Om zoveel mogelijk bloemen te krijgen zijn er in de week voor de Zaaidag op diverse plekken gratis zakjes zaad te verkrijgen. Stichter van deze Zaaidag is winkelketen de Bijenkorf. Inmiddels hebben diverse bedrijven en burgerinitiatieven zich aangesloten bij het initiatief onder de titel “The Pollinators”.

Foto: Thea de Ruijter

In het weekend van de Nationale Zaaidag zijn er in het hele land diverse zaai-acties. Iedere zaai-actie is anders, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: er wordt gezaaid met positieve energie. Als je meedoet ben je achteraf niet alleen een ervaring rijker, je krijgt ook zaden mee waarmee je je eigen buurt op kunt fleuren!

Bever

Op de website van de Nationale Zaaidag kun je zien welke activiteiten er zijn en waar je gratis zaad kunt halen. In de Bijenkorfwinkels werd eerder deze week al zaad uitgedeeld. Bij de winkels van outdoorketen Bever kun je zaterdag 21 april een gratis zakje zaad verkrijgen.

Check ook de Facebookpagina van the Pollinators voor het laatste zaainieuws.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws