Natte lente is goed voor de jeneverbesroest

redactie

15 May 2013 .

Het huidige natte weer is goed nieuws voor de opmerkelijke peer-jeneverbesroest. Dat is een bijzondere schimmel die zich in de zomer vestigt op perenbladeren en daar flinke bruinrode vlekken veroorzaakt. De schimmel is nogal schadelijk voor perenbomen, meestal gaan ze eraan dood. De schimmel (nagenoeg onzichtbaar) overwintert op wilde jeneverbesstruiken. In het voorjaar ontwikkelt deze schimmel een soort doorzichtige gele vrucht op jeneverbesstruiken. En dan vooral met nat weer. De betreffende tak van de jeneverbes sterft meestal af, maar de struik overleeft deze schimmel wel.

Mocht je binnenkort langs een -wilde- jeneverbesstruik komen kijk dan eens of je die gele vruchten ziet. Je vindt wilde jeneverbesstruiken op de heide in Drenthe en Gelderland en in de duinen.

Menno Boomsluiter van de Nederlandse Mycologische Vereniging signaleerde de gele vruchten de afgelopen dagen al op diverse jeneverbesstruiken. Hij roept iedereen op om zijn waarnemingen van deze roest te plaatsen op de site waarneming.nl.

Foto’s: Bomenbieb en Menno Boomsluiter

Jeneverbesroest-Gymnosporangium-schimmel

 

 

webb

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws