Rammelende sneeuwhazen in de Noorse winter

Marloes Blom

1 februari 2022 .

sneeuwhazen

Het grootste deel van het jaar zijn sneeuwhazen schuw en op zichzelf, maar aan het einde van de winter gaan ze los. Dan barsten in de ijskoude nachten verhitte gevechten los, gevolgd door zwoele onderonsjes. In Roots februari, nú verkrijgbaar in de winkels en de webshop, een uitgebreide (foto)reportage. Hier een klein voorproefje.

Voorjaar in hun bol

Het is donker en ijskoud in de besneeuwde Noorse bergen. Ondanks de lage temperatuur gaat het er heet aan toe. De sneeuwhazen hebben het voorjaar in hun bol. Ze zoeken elkaar op en houden uren­ lange nachtelijke knokpartijen. De mannen staan stijf van het testosteron, wat zich uit in agressie naar elkaar en opdringerigheid naar de vrouwen.

Bij hun gevechten staan ze borst aan borst, meppend met de voorpoten. Pluizige plukken vacht vliegen door de lucht. De haren zitten nu ook losser, want in het voorjaar wisselen ze hun dikke, witte winter­ vacht in voor een dunnere bruine. Alleen de staart blijft wit. De oor­ punten zijn het hele jaar zwart, wat de sneeuwhazen in hun nu nog witte pak twee markante accenten geeft.

Doorgewinterde fotograaf

De meeste foto’s bij dit artikel zijn gemaakt in Vauldalen (Noorwegen) door de Noorse natuurfotograaf Erlend Haarberg. Zodra de winter tegen z’n einde loopt, krijgt Haarberg net als de sneeuwhazen de kriebels. Dan zoekt hij de ontberingen op en brengt vele lange vriesnachten in een tentje door in de besneeuwde bergen.

Hij neemt de tijd om het vertrouwen van de sneeuwhazen te winnen en de verlichting voor de nacht­ opnames voor te bereiden. Haarberg hoopt altijd op nachten met wind en sneeuwval, want die leveren de mooiste beelden op.

Wil je de sneeuwhazen op bewegend beeld in actie zien? Check deze video.

sneeuwhazen

CREDITS: TEKST GEERT-JAN ROEBERS | FOTO’S ERLEND HAARBERG/NPL

Meer zien en lezen

In Roots februari lees en zie je meer over de Noorse sneeuwhazen. En uiteraard nog veel meer, zoals:

  • Winterstil wandelen op Schiermonnikoog
  • Begin na het einde: dood hout zit vol leven
  • Spreeuwen: een kleurrijke familie
  • Over de tong: van bladgrijper tot vliegenvanger
  • Kunstzinnig natuurommetje bij Oegstgeest
  • In de ban van… ‘Zonder wieren zou er niets in zee kunnen leven.’

Dus pak ‘m mee uit het winkelschap of bestel ‘m eenvoudig online.

 

 

 

 

 

 

Meer lezen

  • Jaarlijks verkiest de Britse natuurfotografie website ‘Nature Through the Lense’ (Nature TTL) de natuurfotograaf van het jaar. Dat levert steevast prachtige foto’s op van dieren wereldwijd, zo ook dit jaar. De geportretteerden lopen uiteen van walvishaai en poolvos tot eikelboorder – ook de magie van het Noorderlicht werd mooi in beeld gevangen. Hier zie je de winnende beelden.
  • Ben jij wild van natuurfotografie en ga je graag met je camera de natuur in? Roots gaat ook dit jaar op zoek naar de mooiste natuurfoto’s. Van 1 februari tot en met 20 maart 2022 kun je je mooiste foto’s inzenden (maximaal 7) in een of meer van de volgende categorieën: Vogels, Overige dieren, Plantenrijk, Landschap, Insecten, Art of Nature. Doe nu mee en maak kans op fantastische prijzen. Hier lees je alles over de Roots Natuurfotowedstrijd 2022.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie