Natuurgebied Dorpzicht op Texel

René Alblas

20 February 2017 .

Liefhebbers van Texel hebben weer een extra reden om naar hun favoriete Waddeneiland te gaan. De provincie Noord Holland heeft in samenwerking met onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer het natuurgebied Dorpzicht (aan de noordkant van het eiland) in oude glorie hersteld.

Bloeiende orchideeën in Dorpzicht, Texel.

De oude kreken zijn hersteld, er is een nieuwe kreek aangelegd en een deel van de bovenste grondlaag is afgegraven. Hierdoor is het leefgebied van zeldzame orchideeën en weidevogels verbeterd. Het wandelpad is uitgebreid voor een rondje Dorpzicht. Een wens van de dorpscommissie. Wandelaars kunnen nu een wandeling van ongeveer 5 kilometer maken door het dorp De Cocksdorp en aansluitend het herstelde natuurgebied. Het nieuwe vogeluitkijkpunt aan de kant van de Hoofdweg zorgt ervoor dat de bezoekers het natuurgebied nog beter kunnen beleven.

Het 1,2 vierkante kilometer grote natuurgebied bestaat voor een groot deel uit vochtig grasland, geliefd bij veel weidevogels. Voor bezoekers die met de auto komen zijn er nieuwe parkeermogelijkheden bij de kruising Stengweg en Hoofdweg in De Cocksdorp.

Er staat nog meer te gebeuren op Texel, binnenkort gaan ook de gebieden Waalenburg, Hanenplas en De Bol op de schop.

Op het kaartje staan alle natuurgebieden die ontwikkeld zijn of gaan worden.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws