Verrassend natuurommetje: Isabellagreend & Oolderplas

Daniël Mulder

15 February 2022 .

Isabellagreend

Isabellagreend is een bijzonder stukje Limburgse natuur. Het is een schiereiland omringd door de Maas en de Oolderplas. Waar de Maas al sinds mensenheugenis aanwezig is, is de Oolderplas halverwege de vorige eeuw ontstaan door grindafgravingen. Natuurfotograaf Bert Kok maakte er voor Roots een ommetje van 5 kilometer.

“Met een doffe klap valt het houten poortje achter mij dicht, het voelt alsof ik een andere wereld instap. De drukte van de stad is ver achter mij. Er is nog geen mens te bekennen. Gefluit van vogels en het geruis van de takken, meer is er niet te horen. De wind heeft vrij spel en ik trek mijn muts nog wat verder over mijn oren. Dat is beter. Een breed onverhard pad wijst de weg, verder de stilte in.” Zo begint natuurfotograaf Bert Kok zijn verhaal (het hele verhaal vind je in de Roots van februari 2021) over een bijzonder stukje natuur in Limburg: het schiereiland Isabellagreend.

Isabellagreend

Isabellagreend & Oolderplas

Kok wandelt vaker in Isabellagreend en voor Roots maakte hij dit ommetje. Het gebied ligt ten zuidwesten van Roermond bij het dorp Herten. Dit stukje natuur is omgeven door een van de grootste waterrecreatiegebieden van Nederland, de Maasplassen. In de zomerperiode zijn hier veel recreanten, maar buiten die periode – daarom wandelen we hier in februari – kun je hier heerlijk tot rust komen in de natuur. Het schiereiland wordt aan de ene kant afgebakend door de Maas, terwijl aan de andere kant de Oolderplas ligt.

Isabellagreend

Met een beetje geluk zie je nog een bever.

Meer leuke wandelberichten van Roots

  • In Oegstgeest liggen twee landgoederen lijnrecht tegenover elkaar. Lia van Looij, eindredacteur bij Roots én fotograaf, loopt er een ommetje van 2,2 km en ontdekt een overdaad aan kunst: op het ene landgoed door de mens gemaakte creaties, op het andere landgoed natuurlijke kunstwerkjes die je vertellen dat het weer voorjaar is.
  • Wandelblog: Roots-redacteur Daniël Mulder wandelt voor Roots overal in Nederland. Bij Plantage Willem III op de Utrechtse Heuvelrug ontdekt hij op de flanken van dit nationale park een stukje Afrika.

Meer wandelinspiratie, bijvoorbeeld een route over Schiermonnikoog, vind je in het februarinummer van Roots. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto’s: Bert Kok

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws