Natuurommetje Van Dixhoorndriehoek: door ruige duinnatuur

Daniël Mulder

6 September 2021 .

Van Dixhoorndriehoek

Roots wandelt maandelijks een natuurommetje. In september struinen we door de Van Dixhoorndriehoek bij Hoek van Holland. Dit is een compleet nieuw duingebied, aangelegd met slib en zand dat overbleef na de aanleg van de Europoort. Tijdens dit ommetje ontdek je een stukje ruige natuur waar in de vochtige valleien parnassia en orchideeën zich prima thuis voelen.

Het natuurommetje start bij het informatiepaneel aan de Strandboulevard in Hoek van Holland, maar van strand en zee is hier niks te zien. Je kijkt uit op de natte duinvallei; alleen de meeuwen verraden dat de zee niet ver weg is. Boswachter Fred Spreen van Het Zuid-Hollands Landschap weet het zich nog goed te herinneren. “Als kleine jongen kwamen we altijd speciaal naar het strand van Hoek van Holland en dan keek je hiervandaan zo op het strand.” Inmiddels is dat stuk strand verdwenen. Ingenieur Van Dixhoorn besloot het overgebleven zand na de aanleg van de Europoort hier in zee te spuiten en zo ontstond er een nieuw stuk duin in de vorm van een driehoek: de Van Dixhoorndriehoek.

Van Dixhoorndriehoek

Illustratie: Cécile Vrinten

Tapijt van parnassia

Het is nu, op een mooie septemberdag, niet goed te zien, maar de duinvallei is een nat gebied waar je op regenachtige dagen je regenlaarzen nodig hebt. De grond is bezaaid met bloeiende parnassia, zover het oog reikt. Zoveel parnassia bij elkaar is wel uniek te noemen voor Nederland. Het bloementapijt is niet alleen een lust voor het oog, ook je neus wordt geprikkeld. Je ruikt de watermunt al veel eerder dan dat je ze ziet. Al die vennen en planten zorgen weer voor veel libellen, waaronder de zeldzame geelvlekheidelibel en de zadellibel.

Verder lezen? De complete reportage (inclusief routekaart met hotspots) vind je in het septembernummer van Roots. Deze bestel je eenvoudig online.

Van Dixhoorndriehoek

Parnassia. Foto: Niels Kooyman

Wandel ook door duingebied Van Dixhoorndriehoek

De Van Dixhoorndriehoek ligt in Zuid-Holland bij Hoek van Holland. Aan het begin van de route staat een informatiepaneel van stichting Het Zuid-Hollands Landschap. De route van 3,2 km start bij de trap naar beneden en gaat door het jonge duinlandschap. Er is geen markering. Het duingebied maakt onderdeel uit van nationaal park Hollandse Duinen. Kijk voor info en de routekaart op: rootsmagazine.nl.

Tekst en foto (bovenaan): Carolien Boogaard

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws