Woldlakebos: wandelen door een libellenoase

Daniël Mulder

21 juli 2022 .

Kempense heidelibel. Lia van Looij

Het Woldlakebos, onderdeel van het nationale park Weerribben-Wieden, is een uniek moerasbos. Hier leven enorme aantallen libellen, waaronder de zeldzame Kempense heidelibel. Ontdek zelf hoe natuurrijk dit gebied is met dit 5 km tellende natuurommetje van Roots.

Woldlakebos

Het Woldlakebos in de Weerribben-Wieden. Foto: Alex Pansier

Het Woldlakebos is onderdeel van het nationale park Weerribben-Wieden en ligt aan de noordoostkant van het gebied. Je vindt er een afwisseling van moerasbos, veenmosrietlanden, verlandende petgaten en kraakheldere watergangen. Anders dan de ernaast gelegen Weerribben kun je dit gebied bewandelen dankzij de vele paden die het gebied ontsluiten. Het gebied is voor libellenliefhebbers om van te watertanden. Zeker aan het eind van zomermiddag, wanneer het mooie zachte zonlicht over het landschap strijkt, is het hier heerlijk toeven. Wist je dat in dit gebied al vijftig soorten libellen zijn  waargenomen?

Toptijd voor de Kempense heidelibel

Ga zeker op zoek naar de Kempense heidelibel. De naam zegt het al: deze libel komt van oorsprong voor in natuurgebied De Kempen, op de grens met België. Maar bij toeval werd deze zeldzame soort in de nazomer van 2013 in de Weerribben ontdekt door een libellenonderzoekster uit de Balkan, waar de Kempense heidelibel ook voorkomt. Deze onderzoeker was de eerste die in Nederland een exemplaar zag vliegen. In eerste instantie gelooft het Nederlandse libellengilde haar niet, maar het blijkt wel degelijk waar.

In het Woldlakebos leeft de Kempense heidelibel.

In het Woldlakebos leeft de zeldzame Kempense heidelibel. Andere kenmerkende soorten zijn noordse winterjuffer, bruine korenbout, gevlekte witsnuitlibel, glassnijder en vuurlibel. Foto: Paul Böhre

Sterker nog: de libellen vliegen zelfs op meerdere plekken in het gebied. De biotoop is dan ook ideaal: gemaaid rietland waar het water in het voorjaar en de zomer hooguit enkele decimeter diep is en dat in de herfst en winter droogvalt, zodat het dan weer kan worden gemaaid. Na de ontdekking groeit de populatie gestaag, vooral in het Woldlakebos. En augustus is de toptijd om ze te zien. Wat heet: ze vliegen en zitten werkelijk overal.

Zelf libellen kijken in het Woldlakebos?

Roots heeft een natuurommetje van 5 km uitgezet in het Woldlakebos. Omdat de route niet te lang is heb je uitgebreid de tijd om te fotograferen en te speuren naar libellen zoals de paardenbijter, viervlek en gewone oeverlibel. In gebied leven ook allerlei vlinders, dus het loont de moeite om deze route te wandelen. De gps-track van de route en een routekaart zijn digitaal beschikbaar.

Ook de viervlek leeft in het Woldlakebos.

Ook de viervlek leeft in het Woldlakebos. Foto: Marcel van Kammen

Lees ook deze (wandel)berichten

  • Wat te doen bij onweer tijdens het wandelen?
  • Hoe voorkom je op warme dagen een zonnesteek tijdens het wandelen?
  • Meer over libellen lees je in het artikel ‘De libel in 7 wonderlijke weetjes‘.
  • Topfotograaf Edwin Giesbers geeft een mini-masterclass libellenfotografie.
  • Nog een zomers natuurommetje: naast de Duitse grens en ten oosten van Venlo ligt natuurgebied Groote Heide. Met een oppervlakte van 2,5 km2 is het een van de grotere heidegebieden van Limburg. Tijdens dit ommetje heb je kans op konijnen en rode dopheide.

Foto bovenaan: Lia van Looij

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws