Wat een vraag: neemt de spiermassa af tijdens de winterslaap?

Daniël Mulder

5 December 2021 .

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: neemt de spiermassa bij dieren af tijdens de winterslaap? Bij de grondeekhoorn is dat onderzocht.

Langdurig stilliggen doet bij mensen weinig goeds. Als je een tijd niet beweegt, verlies je snel veel spierweefsel. Je zou dus kunnen verwachten dat dit bij dieren die een winterslaap houden ook het geval is. Toch blijkt dat niet zo te zijn. Hoe kan dat?
Tijdens de winterslaap staat de stofwisseling op een laag pitje. De ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur dalen. Als je niets verbrandt, is er natuurlijk weinig spieropbouw, maar er is dan ook weinig afbraak. Voor spierafbraak is namelijk ook energie nodig.

winterslaap

Amerikaanse grondeekhoorn.

Winterslaap bij grondeekhoorns

Bij winterslapende grondeekhoorns blijkt nog iets bijzonders aan de hand te zijn. Onderzoekers van de universiteit van Wisconsin ontdekten dat de spieren van een Noord-Amerikaanse grondeekhoornsoort aan het eind van de winterslaap weer beginnen te groeien. Het is voor dieren die ontwaken in het voorjaar namelijk van levensbelang dat ze sterke spieren hebben, zo kunnen ze direct op zoek gaan naar eten, gaan paren of vluchten voor roofdieren.

Het team van de University of Alaska Fairbanks onderzocht ook grondeekhoorns en de invloed op de spieren. Dit deden ze twee jaar lang in een laboratorium. Zij ontdekten dat de diertjes stikstof recyclen om beter de winterslaap door te komen. Hoe dat precies zit, lees je uitgebreid in dit bericht van wetenschapsmagazine KIJK.

Meer over de winterslaap

Roots Agenda/Scheurkalender 2024

Meer natuurweetjes?

  • De Roots Natuuragenda (t.w.v. € 14,99) heeft een handige ringband, een overzichtelijk weekindeling mét veel schrijfruimte, voldoende notitiepagina’s, 6 gratis ansichtkaarten, de mooiste seizoenwandelingen en interessante weetjes.
  • De Roots Scheurkalender (t.w.v. € 17,99) geeft elke dag een natuurweetje of quizvraag (met uitleg of een antwoord op de achterkant) en is geïllustreerd met 366 full colour natuurfoto’s.
  • Je profiteert van een korting tot 47%!

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2024 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 20!

Foto bovenaan: Hans Smeenk

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws