Nieuw: een camera die insecten telt

René Alblas

18 May 2018 .

Een groep wetenschappers ontwikkelt een camera die insecten telt, automatisch. Deze camera zal in staat zijn om 24 uur per dag, zelfstandig insecten te tellen. Een unicum, omdat er veel nauwkeuriger en grootschaliger geteld kan worden. De prototypes gaan al bijna in productie. Ze worden deze zomer al getest.

Door de alarmerende berichten over de achteruitgang van het aantal insecten is de ontwikkeling van deze camera bespoedigd. Naturalis is de initiatiefnemer van deze camera. Er is hiervoor samenwerking gezocht met EIS Kenniscentrum Insecten, Radboud Universiteit Nijmegen, Cosmonio Imaging, De Vlinderstichting, Vogelbescherming en Waarneming.nl.

Beeldherkenning

De nieuwe camera krijgt een verfijnd systeem voor beeldherkenning, waardoor het dus veel makkelijker wordt om insecten te kunnen tellen. In feite is dit een verder ontwikkelde vorm van de gezichtsherkenning die in veel moderne camera’s zit. Daardoor kunnen dus ook op meer plaatsen tegelijk waarnemingen verricht worden. De inzet van deze automatische tel-camera kan zo bijdragen aan de totstandkoming van een landelijk meetnetwerk voor de insectenstand.

Met de software in deze camera kunnen insecten automatisch geteld worden. Ook hun grootte wordt gemeten, zonder dat de insecten daarvoor gevangen hoeven te worden. De software zorgt er ook voor dat de verschillende soorten insecten onderscheiden kunnen worden. De software wordt bij Naturalis op dit moment ‘getraind’ met een fotodatabase van enkele miljoenen foto’s van Waarneming.nl.

De insectentellende camera is uniek in de hele wereld.

camera die insecten telt

Rode bosmieren, foto: Peter van Wieringen

Foto bovenaan: meikever. Foto: Leon Baas

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws