Nieuw Land heet het nieuwste nationale park van Nederland

Daniël Mulder

2 October 2018 .

Marker Wadden

Nederland is een nationaal park rijker. Onder de toepasselijke naam Nieuw Land vormen de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, het Markermeer, de Marker Wadden en Trintelzand samen een 290 km2 groot natuurgebied. Het is het eerste nationale park van de provincie Flevoland.

De Marker Wadden zijn onderdeel van nationaal park Nieuw land. 75 procent van het oppervlak bestaat uit water. Foto: Paul Böhre

Nationaal park Nieuw Land is het 21ste nationale park in Nederland. Het voegt deltanatuur toe aan het bestaande stelsel van nationale parken. Nieuw Land vertelt het verhaal van de voormalige Zuiderzee, de IJsselmeerpolders en de ontstaansgeschiedenis van de natuur in Flevoland. Het gebied is bijzonder omdat het op de bodem van de voormalige Zuiderzee ligt. Andere nationale parken in Nederland zijn onder meer De Hoge Veluwe, De Biesbosch en De Sallandse Heuvelrug.

Nieuw land geboren

Vorig jaar diende de provincie Flevoland bij het Rijk de aanvraag in om voor Nieuw Land de status van nationaal park te krijgen. Ook Natuurmonumenten, stichting Flevo-landschap, Staatsbosbeheer, de gemeenten Lelystad en Almere en Rijkswaterstaat zijn bij de aanvraag betrokken. Op 1 oktober maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekend dat Nieuw Land een feit was. Meer informatie vind je op de website van het park.

Gerelateerde onderwerpen

Marker Wadden

Marker Wadden een nieuw stuk Nederland in het Markermeer.

Marker Wadden

Natuurblog: een eilanderijk vol vogels.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws