Nieuw! Roots Basiscursus Natuurfotografie

Adinda van Kuijk

8 September 2021 .

Henkjan Kievit

Henkjan Kievit

Ben je beginnend natuurfotograaf met een digitale (spiegelreflex)camera met verwisselbare lenzen of een systeemcamera met een zoomlens? En wil je je verder ontwikkelen in het fotograferen van landschap, vogels, insecten en zoogdieren? Dan is deze basiscursus natuurfotografie voor jou! Onder de bezielende leiding van natuurfotograaf Henkjan Kievit leer je de kneepjes van het vak. 

Opzet van de basiscursus natuurfotografie

De basiscursus natuurfotografie bestaat uit 6 lesdagen die in het midden van het land gegeven worden. Na een theoretische inleiding volgt een praktijkdeel in de middag, met een lunch in het veld  en korte nabespreking achteraf. Daarnaast zijn er twee workshops in het veld die aansluiten op de eerder gegeven lessen en die ruimte bieden voor verdere verdieping. 

Vlinders fotograferen

Vlinderfotografie. Foto: Henkjan Kievit

November – lesdag 1

Inleiding in de techniek van digitale camera’s. Onderwerpen hierbij zijn diafragma, sluitertijd, witbalans, autofocus, iso-waarden en scherptediepte.

Januari – lesdag 2

Winterlandschappen. Mooi rustig onderwerp om mee te beginnen waarbij vooral gelet wordt op compositie, invoerende lijnen en horizon.

Februari

Extra workshop in een nog nader te bepalen natuurgebied.

Maart – lesdag 3

Verschillende objectieven, groothoek, tele, macro, converters, gebruik van statief, kleding, schuiltenten. Compositie, licht, scherpte en onscherpte.

April – lesdag 4

Landschapsfotografie met meer focus op planten en dergelijke in de voorgrond, dieptewerking, lagen en achtergrond.

Mei – lesdag 5

Focus op zoogdieren, vogels, amfibieën, fotohutten en schuiltenten. 

Eind mei

Extra workshop in de Everdingerwaard. Volop mogelijkheden voor het fotograferen van vogels, landschap en (afhankelijk van het voorjaar) bijzondere planten en insecten.

Juni – lesdag 6

Macrofotografie in al zijn facetten: vlinders, andere insecten, planten.

Praktische informatie

Prijs: € 120 per dag; voor Roots-abonnees € 100. Bij deelname aan de hele cursus  (6 dagen) 10% korting.
Inclusief: koffie, thee en lunch.
Exclusief: vervoer naar locatie.
Tijd: lesdagen zijn op een vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. De extra workshops beginnen een halfuur voor zonsopkomst en eindigen 6 tot 8 uur later. Precieze data volgen.
Maximum aantal deelnemers: 12.
Locatie: in het midden van het land (ergens in de buurt van Utrecht).
Info & aanmelden: via rootsmagazine.nl/basiscursus.

Over cursusleider Henkjan Kievit

Henkjan Kievit (1963) is een professionele natuurfotograaf die al sinds zijn elfde fotografeert. Natuur is daarbij altijd het hoofdonderwerp geweest. Na een opleiding als biologie- en aardrijkskundedocent heeft hij onder andere voor De Vlinderstichting, de provinciale Landschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gewerkt. De laatste jaren volgt hij zijn passie volledig en is hij als zelfstandig fotograaf en filmer actief vanuit zijn eigen bedrijf Vanellus Vanellus photo productions. Daarbij organiseert hij workshops en fotoreizen in binnen- en buitenland.

Hij heeft een ruime ervaring als fotograaf, heeft tal van publicaties en exposities achter de rug, maar is ook een zeer ervaren cursusleider. Door zijn opleiding, zijn passie voor natuurfotografie, zijn enthousiasme, maar zeker ook zijn gevoel voor humor, is hij niet alleen een fotografische inspirator, maar ook een inspirerende docent.

 

Foto bovenaan: Henkjan Kievit

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws