Nieuwe dieren ontdekt in de Noordzee!

René Alblas

14 September 2015 .

‘Stichting Duik de Noordzee schoon’ houdt zich bezig met het opruimen van visnetten en andere troep op de bodem van de zeebodem. Bovendien organiseert deze stichting regelmatig duikexpedities op de Noordzee waarbij wetenschappers onderzoek kunnen doen naar het zeeleven op oude wrakken.  Daarbij worden regelmatig nieuwe soorten ontdekt.

Er is kort geleden een expeditie geweest naar de Doggersbank en omgeving en ook daar zijn weer interessante nieuwe diersoorten ontdekt. We noemen er drie. De eerste kreeg de naam Kristalwitte eiereter (Favorinus blianus). Deze zeenaaktslak rooft de eieren van andere naaktslakken. De tweede nieuwe soort is een brokkelster, een zeester met dunne lange armen met grote stekels. Deze is gedoopt tot het Zwarte sterretje (Ophiocomina nigra). De derde heeft de naam Witpunt zee-egel gekregen.

Deze expeditie vond plaats op 25 tot 45 meter diepte met wisselend zicht, soms maar 2 meter en soms wel 10.

In totaal heeft de stichting 8 expedities uitgevoerd en daarbij zijn al 160 wrakken schoon gemaakt en optimaal toegankelijk gemaakt voor zeedieren. Er is daarbij zo’n 20.000 kilo aan netten en andere troep opgeruimd.

Duiker snijdt netten_ Cor Kuyvenhoven-5053

Op de foto boven een primeur: de kristalwitte eiereter (foto: Arjan Gittenberger)

Op de foto onder: de expeditie in volle gang (foto: Cor Kuyvenhoven)

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws