Nieuwe Rode lijst van Nederlandse broedvogels

René Alblas

5 December 2017 .

purperreiger

De regering heeft recent de nieuwe Rode Lijst van Nederlandse broedvogels gepubliceerd. De vorige keer dat zo’n lijst is opgesteld was in 2004. Natuurlijk zijn er in 13 jaar wel wat veranderingen. Het aantal bedreigde soorten is toegenomen met 9. In het totaal zijn er nu 87 bedreigde broedvogelsoorten. Is dat veel? Als je bedenkt dat er 197 soorten broedvogels zijn in Nederland, gaat het dus om 44%. Nieuwkomers op de lijst zijn onder andere de wulp en de torenvalk.

Weide- en akkervogels

De bedreigde soorten leven in allerlei gebieden, zoals natuurgebieden, bossen, bebouwde omgeving en boerenland. Maar de meeste bedreigde soorten zijn te vinden in weide- en akkergebieden; grutto, tureluur, patrijs, veldleeuwerik en boerenzwaluw.

De Rode Lijst wordt gebruikt door de regering om beter inzicht te krijgen in de stand van de Nederlandse natuur. Zo kunnen er gerichte maatregelen worden genomen. Dat zulke maatregelen succes kunnen hebben, blijkt uit het feit dat de purperreiger en de nachtzwaluw niet meer de lijst voorkomen. Ze stonden in 2004 wel op de lijst.

Rode lijst van Nederlandse broedvogels

Purperreiger, foto: Gerke Visser

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws