Een euro voor een mug

redactie

9 August 2011 .

OK, OK het is tot nu toe nog meegevallen. Begin augustus voorspelde Piet Verdonschot van natuuronderzoeksbureau Alterra dat er een ware muggenplaag aan zat te komen. Hoewel de muggen op sommige plekken in Nederland al zeer taltijk zijn is die plaag er (nog) niet gekomen.

Om in de toekomst dit soort vage voorspellingen beter uit te kunnen werken heeft Alterra besloten het muggengedrag beter te gaan onderzoeken. Daarvoor zullen tussen de 10000 en 40000 steekmuggen worden losgelaten in een niet bebouwd gebied. Deze worden vervolgens weer opgevangen op diverse plaatsen en zo hoopt men de gemiddelde vliegafstand van een mug beter te kunnen bepalen. Er wordt nu vanuit gegaan dat die vliegafstand ongeveer 400 meter is. Deze afstand is handig om te weten, bijvoorbeeld  bij het plannen van bebouwing in de buurt van natte natuur, waar doorgaans veel muggen te vinden zijn.

De proefmuggen zijn niet gemerkt, Alterra denkt geen last te hebben van verdwaalde wilde muggen. Interessant om te weten wat deze proef kost. Dat blijkt ongeveer 30000 euro te zijn, oftewel een euro per mug.

Foto: Alterra

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws