Noorse zadenbank gaat Syrië helpen

René Alblas

25 September 2015 .

De Svalbard Global Seed Vault, ook wel de Ark van Noach geheten, is een enorme kluis met 860 duizend zaden die uit de hele wereld komen. De kluis ligt veilig ingegraven op het ijskoude Spitsbergen. 64 zadenbanken van over de hele wereld hebben daar hun zaden veilig gesteld.

Deze in 2008 opgerichte kluis moet er voor zorgen dat er na rampen of oorlogen ergens op de aarde altijd weer nieuwe aanplant mogelijk is. Nu er door de oorlog in Syrië enorm veel landbouwgrond is verwoest dreigt daar inderdaad een groot tekort aan zaadmateriaal voor nieuwe oogsten. En dus heeft Syrië voor het eerst een beroep gedaan op het Svalbard Global Seed Vault. Syrië heeft destijds 325 containers aan zaden geleverd en gaat er nu 130 van terughalen richting Aleppo. De omgeving van deze stad speelt al heel lang een belangrijke rol in de voedselvoorziening van het Midden Oosten. Omdat er nog steeds oorlog heerst zal overigens een deel van het Syrische zaad niet in Syrië worden geplant maar in Marokko en Libanon.

Noorwegen is blij dat het op deze manier het door oorlog getroffen land kan helpen.

 

Roots publiceerde in januari 2015 al een artikel over het belang van zadenbanken. Als je dat nog eens wilt nalezen, bestel dan hier het januarinummer.

 

De onderaardse zadenkluis Svalbard Global Seed Vault op Spitsbergen:

274c2afc-29d9-4619-b3d1-6ec360d34532

 

Foto boven: koolzaadveld, foto M. de Beer

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws