Nu te vinden: echt judasoor

Paul Bohre

24 January 2024 .

We krijgen bij Roots geregeld vragen binnen over een aparte paddenstoel die veel mensen aantreffen op bomen: echt judasoor. Deze paddenstoel is ook ‘s winters, vooral in de duinen, veel te vinden op dood en afstervend hout van vlier.

Het echt judasoor (Hirneola auricula-judae) is een paddenstoel die goed is opgewassen tegen de winterse koude. Bij vochtig weer boven het vriespunt groeit hij snel in vaak grote groepen op dood of afstervend hout. Daalt de temperatuur onder het vriespunt dan verschrompelt het vruchtlichaam om weer helemaal tot leven te komen als het weer hem weer gunstiger stemt. Echt judasoor komt vooral voor op dood hout van vlier, maar is ook wel te vinden op bomen als beuk en populier. Als je er op let, blijkt de paddenstoel vaak opvallend algemeen.

Nu te vinden: echt judasoor
Echt judasoor komt vooral voor op dood hout van vlier, maar is ook wel te vinden op bomen als beuk en populier. Foto: Paul Böhre
Nu te zien: echt judasoor
Judasoor is fotogeniek, zeker als het licht er doorheen schijnt. Foto: Paul Böhre

Naam judas

Judasoor is  een van de vele paddenstoelen die tot de verbeelding spreekt. Alleen de naam oor al, die hij te danken heeft aan zijn oorschelpachtig uiterlijk en zijn slappe maar toch elastische structuur. De naam ‘Judas’ zou verwijzen naar de Jezusverrader, die zich uit wroeging zou hebben verhangen aan een vlier. Vandaar dat deze zwam zoveel op vlierstruiken vegeteert. In het jeugdstadium zijn ze kelk-, mossel-, of schotelvormig, later rond en geplooid, onregelmatig gegolfd en gelobd. Onder optimale omstandigheden bereiken ze afmetingen van 8 tot 12 cm. De zwam gedijt het beste op schaduwrijke plaatsen met een hoge luchtvochtigheid. In de kruidengeneeskunde werd de zwam vroeger benut als geneesmiddel tegen keelpijn en oogontstekingen, en als bloedstelpend middel.

Nu te vinden: echt judasoor

Het gehele jaar door, maar vooral in de periode van herfst tot voorjaar, op levende en afgestorven stammen en takken van vooral de vlier, maar ook op ander loofhout zoals notenboom, wilg en beuk (met name op kalkhoudende bodem) in zowel de tropen als in gematigde streken over de gehele wereld.

Foto bovenaan: Paul Böhre.

Check Waarneming.nl of de paddenstoel ook bij jou in de buurt is te vinden.

Een andere paddenstoel die je nu kunt aantreffen op dode takken is de ‘vlammende’ gele trilzwam.

Broodje aap: vind je paddenstoelen alleen in de herfst?

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws