Heb jij de kleine wintervlinder al gezien?

Daniël Mulder

2 December 2022 .

kleine wintervlinder

Bij vlinders denk je direct aan de zomer. Toch bestaan er ook wintervlinders, die gedijen bij vrieskou. De kleine wintervlinder komt pas tevoorschijn als de winterkou zijn intrede doet.

De kleine wintervlinder vliegt vooral van half november tot half december.  Dus als je hem wilt zien is nu het moment. Vooral op de zandgronden kun je soms grote aantallen zien, tot soms wel duizenden vlinders. Zie je een exemplaar, geef dan je waarneming door.

1024px-operophtera-brumata-6961

Kleine wintervlinder.

Zoek met een zaklamp

Om de kleine wintervlinder te zien, moet je vanaf een uur na zonsondergang met een zaklamp de boomstammen afzoeken. De mannetjes van de kleine wintervlinder zitten dan tegen de stam. Hun vleugels zijn meestal gesloten, waardoor ze lijken op vlaggetjes. Dit zijn mannetjes die wachten op vrouwtjes.

De dames kleine wintervlinder hebben geen vleugels en kunnen dus niet vliegen. Ze liggen als pop in de strooisellaag onder de bomen en kruipen, eenmaal uit de pop, naar boven de boom in. Ze paren daar met de wachtende mannetjes. Na de paring kruipen de dames verder omhoog en zetten hun eitjes af. Dat kunnen wel 200 eitjes zijn.

1024px-operophtera_brumata_l-_copulation

Paring van de wintervlinder, het vrouwtje heeft geen vleugels. Foto: Wikipedia

Rupsjes

Daar komen in het voorjaar rupsjes uit die zich in het voorjaar helemaal volvreten en zich in juni ingraven om te verpoppen. De mannetjes ontpoppen zich in oktober en vliegen uit, de vrouwtjes ontpoppen iets later en beginnen daarna wat rond te kruipen op de boomstammen. De zomereik is favoriet.

Er is natuurlijk weinig te eten voor wintervlinders. Dat doen ze dus ook niet, deze vlindersoort teert op de reserves die ze als rups hebben opgebouwd. Er bestaat trouwens ook een grote wintervlinder met een soortgelijke levenswijze.

De grote wintervlinder. Foto: Wikipedia

Meer leuke vlinderweetjes

 • Vlindersoorten met maar één generatie per jaar vliegen vaak in de zomer. Vlinders met twee generaties per jaar hebben vaak een voorjaars- en een zomergeneratie. Maar zijn er ook vlinders die in drie generaties vliegen?
 • Dagvlinders moeten zich eerst opwarmen in de zon voor ze kunnen vliegen, maar hoe werkt dat bij nachtvlinders?
 • Voor het eerst is een vlinder (de doodshoofdvlinder) gezenderd. Wat levert dat op?

Roots december/januari

Wat je allemaal leest in de extra dikke Roots december/januari

 • Vogels op trektocht voor hun favoriete snack: rijpe bessen
 • Het heelal door de James Webb Space Telescope
 • Winterwandeling rond de Strijbeekse Heide (+routekaart)
 • Natuurommetje door de Stille Kern
 • In de ban van de mol
 • De 12 meest bijzondere waarnemingen in 2022
 • 5 topspots voor goudhaantjes
 • Getest: de populairste potjes vogelpindakaas

En nog veel meer. Bestel deze extra dikke Roots makkelijk en snel via de webshop (je betaalt binnen Nederland geen verzendkosten).

Foto bovenaan: Wikipedia

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws