Nu te zien: duizenden zwarte sterns boven het IJsselmeer

René Alblas

13 August 2018 .

Tussen half april en oktober zijn er zwarte sterns te zien in Nederland. Er leven hier zo’n 1500 broedparen.Maar vanaf juli neemt het aantal zwarte sterns in Nederland flink toe. Een groot deel van de Europese en West-Siberische populatie vliegt naar het IJsselmeer om daar gezamenlijk kracht op te doen voor hun grote trek naar het zuiden. De meeste sterns vliegen straks (in september) naar West-Afrika, sommige sterns vliegen nog een stuk verder.

De Kreupel

De zwarte stern houdt van moerasachtige gebieden en broedt op drijvende watervegetatie, zoals krabbenscheer. Om de zwarte stern een beetje te helpen worden ook matjes in het water geplaatst waarop gebroed kan worden. De belangrijkste broedplekken zijn de Wieden, de Weerribben en het plassengebied op de grens van Zuid-Holland en Utrecht. Vogeleiland de Kreupel in het IJsselmeer is in de nazomer dé belangrijkste slaapplaats voor zwarte sterns in heel Eeuropa.

Tegen zonsondergang komen op hoogtijdagen 15 tot 20 duizend vogels naar het eiland voor de kust van Medemblik. Zij hebben overdag op het IJsselmeer naar voedsel gezocht.

Het huidige aantal sterns is wel een stuk lager dan 100.000 exemplaren die in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw op het IJsselmeer verbleven. Het aantal broedparen in Nederland is stabiel en is zelfs licht gestegen de afgelopen jaren.

Zwarte stern met jongen. Foto: Dick Egmond

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws