Nu te zien: reuzenzwammen

Paul Bohre

27 October 2019 .

Door de overvloedige regenval de laatste weken, zijn ze extra groot en nu te zien: reuzenzwammen. Ze bereiken soms wel een spectaculaire doorsnee van een meter.

 

De reuzenzwam wordt pas zichtbaar als de vruchtlichamen, de paddenstoelen, zichtbaar worden. De zwamdraden zelf tasten de boom onherstelbaar aan. De wortels van de zwam reiken tot in het kroondak, waar de boom als eerste zijn bladeren zal verliezen. Als het vruchtlichaam ‘ineens’ boven de grond tevoorschijn komt, zijn de ook diepere wortels al aangetast. Dit veroorzaakt grootschalige rot onder het maaiveld en in het wortelstelsel. Als ook de bovenste delen van de kroon beginnen af te sterven, is het einde van de boom echt in zicht. Door de wortelrot neemt de kans op stambreuk of windworp toe, met alle gevolgen van dien. Kap is de enige optie dan, vooral bij bomen die dicht op de openbare weg staan.

Nu te zien: reuzenzwammen

Reuzenzwammen kunnen reuzegroot worden met wel een doorsnee tot een meter. Foto Paul Bohre

 

Nu te zien: reuzenzwammen

Overigens doet de boom wel zijn uiterste best om de reuzenzwam kwijt te raken. Hij maakt extra wortels aan en laat extra hout groeien. Maar de boom zal het gevecht met de reuzenzwam niet winnen. Wel duurt het jaren voordat duidelijk is dat de zwam in de boom zit. Dat wordt pas duidelijk als de zwamlichamen zich openbaren. Zie je de zwammen op de boom, dan betekent dit het absolute einde van de boom. De reuzenzwam is een reuzenmoordenaar. Sterker nog: zelfs als de boom helemaal dood is, blijft de zwam leven. Hij verandert de strategie dan van parasiet naar saprofyt: een organisme dat op materiaal leeft dat al dood is.

Nu te zien: reuzenzwammen

Ook de zwavelzwam kan enorm groot worden, en een gewicht bereiken tot wel 10 kilo. Foto Paul Bohre

 

Kijktip

De reuzenzwam heeft eenjarige vruchtlichamen die in een soort dakpanvorm groeien. De ene laag is dikker dan de andere en de zwam staat op een voet die er knolvormig uitziet. Die voet is zeker 60 centimeter in doorsnee, maar de paddenstoel zelf vaak groter tot wel een meter. De jonge vruchtlichamen zijn zacht en prima te eten.

Je vindt deze reuzenpaddenstoelen zowel in de zomer als herfst aan de voet en op de grond bij oude, nog levende loofbomen zoals beuk, eik, linde, iep, berk, plataan, appel.

 

Lees hier meer over de reuzenzwam.

Roots selecteerde eerder zeven andere soorten paddenstoelen die je niet snel vergeet.

Deze veldgidsen zijn onmisbaar bij het op naam brengen van paddenstoelen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws