Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van december

Adinda van Kuijk

24 November 2021 .

Vanaf donderdag 25 november ligt de nieuwe Roots van december bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over dieren die goed in hun wintervel zitten, de voorzichtige terugkeer van de patrijs, onze favorieten winterroutes en we wandelen op landgoed Slangenburg in de Achterhoek. Lees je mee?

En we gaan zoals elke maand sterren kijken met Govert Schilling. Deze keer drie verre reuzen. Hieronder alvast een kort fragment uit het artikel:

Drie verre reuzen

“Rond middernacht staat het wintersterrenbeeld Orion hoog boven de zuidelijke horizon. Na de Grote Beer is Orion waarschijnlijk het bekendste sterrenbeeld aan de hemel. Dat is vooral te danken aan zijn markante zandlopervorm, met in het midden drie opvallende sterren op een rijtje: de gordel van de mythologische jager Orion. Die wordt al genoemd in het Bijbelboek Job, en komt ook terug in oude mythen en verhalen in culturen over de hele wereld.

De drie heldere sterren heten (van links naar rechts) Alnitak, Alnilam en Mintaka. Het zijn stuk voor stuk gigantische reuzensterren, die enorm veel groter, zwaarder, heter en helderder zijn dan onze eigen zon. Alnitak en Mintaka staan op afstanden van respectievelijk 1.260 en 1.200 lichtjaar; de middelste gordelster, Alnilam, bevindt zich zelfs op zo’n 2.000 lichtjaar afstand. Dat betekent dat het licht dat we nu van de ster ontvangen 2.000 jaar geleden werd uitgezonden, rond het begin van onze jaartelling!”

De gordel van Orion. Vlak onder de ster Alnitak (links) is de Paardekopnevel te zien. (Foto: Wikimedia Commons)

De Melkweg. Foto: European Southern Observatory

Nieuwsgierig naar de maanfasen en de hoogtepunten die ons te wachten staan in december en januari? Je leest het hele artikel in ons nieuwste december-nummer dat hier te verkrijgen is.

En verder nog in de nieuwe Roots van december 2021:

  • Magisch Ijsland: van ijsgrotten tot 200 meter hoge watervallen
  • In de ban van de snoek
  • Interview met de makers van de nieuwe Waddenfilm Silence of the Tides
  • Een week alleen op de Terschellingse Boschplaat
    En natuurlijk nog veel meer!

Wil je de nieuwste Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze shop. Bij de bestelling van deze editie betaal je géén verzendkosten. Veel leesplezier!

 

Foto bovenaan: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws