Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van december 2020

Adinda van Kuijk

3 December 2020 .

Vanaf morgen (vrijdag 4 december) ligt de nieuwste en extra dikke editie van Roots bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over de 12 meest bijzondere waarnemingen van 2020, ontdekken we de kracht van de natuur, maken we een winterwandeling door het Brabantse wetlands & op het Duitse Waddeneiland Borkum en zijn we in de ban van mossen. Lees je mee?

Ook brengen we een ode aan de hartendief: de roodborst. Verteld door Roots-lezer, samengesteld door Roots redacteur Daniël Mulder. Hieronder alvast twee odes uit het artikel:

‘De oranje borst is een omgekeerd hart’

“Vorig jaar mei is mijn moeder overleden. Voor haar overlijden had ze al verschillende keren een hartaanval gehad, later kreeg ze ook nog een herseninfarct waardoor ze slecht kon spreken. Het was een periode vol zorg en juist in die periode zagen zowel mijn vader, mijn zus als ik geregeld een roodborstje dat net even wat dichter en wat langer in de buurt kwam zitten dan je gewend bent van deze vogel. Dat gaf ons veel steun.” “Toen wij jong waren namen mijn ouders ons altijd mee de natuur in om naar vogels te kijken of andere dieren. Het roodborstje was een van onze favorieten. Is het je trouwens opgevallen dat de oranje borst van de roodborst een omgekeerd hart is? Ik vind dat een mooie gedachte. Toen mijn moeder is overleden hebben we op haar graf een bronzen roodborstje laten zetten. Die waakt nu over haar, zou je kunnen zeggen.” “Ik weet nog goed dat ik een week na haar overlijden weer aan het werk ging, ik ben postbezorger. Bij een huis waren twee jonge mannen aan het werk en in de struik naast het pad zat een roodborstje op zo’n 40 cm afstand. Ik zei dat tegen die jongens en toen kreeg ik het even zwaar. Een van de jongens zei: zie het als een teken van je moeder. Dat vond ik zo mooi, dat hij dat zei en daar oog voor had. Met tranen op mijn wangen, van zowel geluk als verdriet, liep ik verder.”

‘Het roodborstje is een teken van hoop’
“Vanwege een verbouwing van zijn huis sliep onze zoon twee jaar geleden een tijdje bij ons. Op een ochtend vroeg hij: ‘Welke vogel hoorde ik vannacht zingen in onze tuin?’ Dat was het roodborstje, ik had dat al vaker gehoord. Roodborstjes zingen inderdaad soms ‘s nachts.” “Voor mij is het roodborstje een teken van hoop, zeker sinds onze zoon vorig jaar maart op 30-jarige leeftijd zijn leven heeft beëindigd. Hij werkte als medewerker beveiligingsinstallaties op het vliegveld van Brussel en was getuige van de aanslagen in 2016 op het vliegveld. Geestelijk is hij daardoor in de knoop geraakt. Ondanks allerlei hulp van deskundigen heeft hij het niet kunnen verwerken.”

Het volledige artikel lees je vind je in ons december-nummer.

En verder nog in de nieuwe Roots van december 2020:

  • Botanische trend: stoepplanten benoemen
  • Zo fotografeer je dieren in de sneeuw
  • Kansen voor de dwergganzen in Nederland
  • Pleisteren bij Helenaheuvel
  • Inspirerende natuurboeken volgens de Roots-redactie
    En nog veel meer!

Wil je de nieuwe Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze webshop. Bij de bestelling van deze extra dikke editie betaal je geen verzendkosten. Veel leesplezier!

Foto header: Marcel van Kammen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws