Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van mei

Adinda van Kuijk

20 April 2022 .

Vanaf donderdag 21 april ligt de nieuwe Roots van mei bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over de hotspots van fazanten, de oudste bomen van de lage landen en we wandelen een rondje Schokland & wolvensporen in Drenthe. Lees je mee?

Ook deelt blogger Charlotte Bax (bekend van Ecohobbit.nl, voorheen CherryCharlie.nl) weer haar duurzame tips in de rubriek De Groene Pagina. Hieronder alvast een kort fragment uit het artikel:

Duurzame bloemen voor moeder

8 mei is het weer moederdag, en traditiegetrouw worden de meeste moeders in het zonnetje gezet met een lekker ontbijtje op bed, cadeautje en een bos bloemen. Maar ondanks hun onschuldige, natuurlijke uiterlijk gaat er een hoop milieuschade schuil achter snijbloemen. Probeer hier dit jaar eens een duurzame keuze in te maken:

 • Kies voor bloemen die lokaal in Nederland in het seizoen zijn, in plaats van bloemen die worden ingevlogen;
 • Skip de pesticiden en kies voor biologisch geteelde bloemen;
 • Vind je het zonde dat zo’n bos bloemen na een week verlept wordt weggegooid? Geef dan een plantje cadeau wat jaren meegaat. Stekjes van je eigen planten zijn superleuk om te geven!
 • En als laatste: Overweeg voor de verandering eens een bos droogbloemen. Die blijven veel langer mooi dan verse.

Droogbloemen. Foto: Unsplash

Goedkope treinkaartjes

Duurzame treinkaartjes kunnen vaak flink duurder zijn dan onduurzame vliegtickets. Gelukkig kun je met een klein beetje moeite al flink besparen op treintickets. 

Begin met het slim kiezen van je reisbestemming: een plaats die zelf een treinstation heeft, of nog beter: een populaire plaats waar altijd speciale deals voor te vinden zijn. Omdat in sommige landen de prijzen voor treinkaartjes variabel zijn, kan het helpen om in het laagseizoen te reizen, doordeweeks, en op tijden die de meeste mensen als onhandig zouden bestempelen. Ook vroegboeken is altijd een goed idee. Je besparing kan variëren van een paar tientjes tot meer dan honderd euro. Reis je meer dan drie dagen een lang stuk met de trein? Dan is het interessant om te berekenen of een Interrailpas uit kan. Die is écht niet alleen voor jongeren!

In Nederland kun je voor goedkope treinkaartjes terecht bij Spoordeelwinkel. Ook een groepsticket kan prijstechnisch heel interessant zijn, vooral als je het halve land doorkruist. Reis je meerdere keren per maand flinke afstanden met de trein, dan kan een weekend- of dalabonnement flink verschil maken – je hebt het er sneller uit dan je denkt.

De overige tips vind je in het nieuwste Roots-nummer dat hier eenvoudig te bestellen is.

En verder nog in de nieuwe Roots van mei 2022:

 • Steenuil krijgt een steuntje in de rug
 • In de ban van grassen
 • Nederlands eerste mierenreservaat
 • De ragfijne pracht van fluitenkruid
 • Natuurommetje op Schokland
 • 5 hotspots voor fazanten
 • En nog veel meer!

Foto bovenaan: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws