Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van oktober 2021

Adinda van Kuijk

21 September 2021 .

Vanaf donderdag 23 september ligt de nieuwste editie van Roots bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over de Roots Natuurfotowedstrijd: de winnaars, de 5 hotspots van de veelkleurige russula, wildebeesten die op trek gaan en zijn we in de ban van wormen. Lees je mee?

Hieronder alvast een kort fragment uit het artikel In de ban van wormen:

In plaats van het zoveelste onderzoek naar weidevogels te doen besloot Jeroen Onrust zich te richten op het voedsel van die vogels. Zo raakte hij in de ban van de regenworm, een onwaarschijnlijk effectief en even veronachtzaamd beestje. 

Tekst Marjolein van Rotterdam

“Toen ik biologie studeerde en nadacht over een afstudeeronderwerp, wilde ik iets doen met weidevogels”, vertel bioloog Jeroen Onrust (32). “De bedreigde grutto bijvoorbeeld. Een prachtige vogel. Maar iederéén wilde iets met vogels. Ineens kreeg ik een idee: als ik me nu eens zou verdiepen in het voedsel van de vogels? Om ze echt te begrijpen moet je hun dieet snappen. Je bent wat je eet, tenslotte! Dus besloot ik te gaan kijken naar regenwormen vanuit het perspectief van de weidevogel. Daar wist eigenlijk niemand iets van.”

Maar hoe en waar bestudeer je wormen? Regenwormen zijn nachtactief. Als het donker is, komen de rode wormen naar de oppervlakte om resten van planten de grond in te trekken. Jeroen ging dus eerst maar eens een nacht in zijn eigen tuin zitten, zaklamp bij de hand. “De ene na de andere worm kroop de grond uit. Gewoon, op een gemiddeld gazonnetje! Dat was echt een openbaring. Ik had nooit gedacht dat ze met zo veel waren. Ik zag ook nog een enorme Lumbricus terrestris, de gewone regenworm. Als het meezit, kunnen die wel 40 cm lang worden.”

Nieuwsgierig naar het hele artikel? Je leest het in onze nieuwste editie!

En verder nog in de nieuwe Roots van oktober 2021:

  • Een vorstelijke herfstroute in het Reichswald bij Kleve
  • Natuurommetje bij het Laarder Wasmeer
  • Eriks tuinvogel: de zanglijster
  • De kwestie: is er nog toekomst voor korhoenders in Nederland?
  • Aan tafel in de tuin van Ruurd-Jelle van der Leij
    En nog veel meer!

Wil je de nieuwe Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze shop. Bij de bestelling van deze editie betaal je géén verzendkosten. Veel leesplezier!

 

Foto bovenaan: Edwin Giesbers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws