Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van september 2020

Adinda van Kuijk

20 August 2020 .

Vanaf morgen (vrijdag 21 augustus) ligt de nieuwste editie van Roots bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over de eikelmuis, gaan we waterwandelen door de Belgische Ardennen en leren we over het nut van bodemdiertjes. Lees je mee?

We nemen je nu alvast mee naar zee, want we zijn deze editie in de ban van kwallen. Zeebioloog Lodewijk van Walraven noemt het de fascinerendste wezens die hij kent. Hieronder een fragment uit het artikel:

Beeld: Pexels

“De meeste mensen hebben weinig warme gevoelens bij een kwal; de naam alleen al doet hen denken aan iets walgelijks dat glibbert en soms nog steekt ook. “Die mensen hebben een punt”, zegt zeebioloog Lodewijk van Walraven, gespecialiseerd in kwallen. “Als je een kwal op het strand ziet liggen, is het een zielig hoopje snot. Maar bekijk ze eens onder water, dan zie je heel iets anders! De meest fantastische vormen, kleuren en bewegingen kom je tegen. Kwallen zijn er in alle maten, van met het blote oog onzichtbare tot het Portugese oorlogsschip met tentakels die wel 50 meter lang kunnen worden.

De laatste zie je niet in de Nederlandse wateren, maar zelfs bij ons kunnen kwallen voorkomen van bijna een meter doorsnee. Misschien wel de mooiste soort die ik in Nederland heb gezien, is het zeedruifje, een soort ribkwal; die geeft een soort regenboogeffect doordat hij cellen heeft die het licht breken. Andere ribkwallen geven een groenig licht dat lijkt op zeevonk; prachtig als je dat ziet tijdens een nachtduik! Eigenlijk zou iedereen een keer moeten gaan duiken om de kwallen op hun juiste waarde te schatten – onderwater is dan ook mijn fascinatie met deze dieren begonnen. Met de JNM Jongeren in de Natuur ging ik vaak snorkelen, meestal in Zeeland. Dat waren de mooiste weken van het jaar. Later zag ik in Zeeland mijn eerste Amerikaanse ribkwal, een invasieve soort die in Nederland in 2006 voor het eerst officieel is waargenomen.”

En verder nog in de nieuwe Roots van september 2020:

  • Ommetje Stadswaard bij Nijmegen
  • Muurhagedissen zien? 5 hotspots!
  • Katmai, Alaska: land van de bruine beer
  • De putters van Erik van Ommen
    En nog veel meer!

Wil je de nieuwe Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze webshop. Veel leesplezier!

Foto header: Bianca Blonk

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws