Nu verkrijgbaar: de nieuwe Roots van september 2021

Adinda van Kuijk

18 August 2021 .

Vanaf morgen (donderdag 19 augustus) ligt de nieuwste editie van Roots bij abonnees op de deurmat én in de winkel. In dit nummer lees je o.a. over mini-panters in de polder, winst en verlies in de natuur en zijn we in de ban van egels. Lees je mee?

Ook bekijken we de stand van zaken in de natuur. Vijf jaar geleden, bij het eerste lustrum van Roots, maakten we de balans op over de ontwikkelingen in de natuur. In Nederland waren er een paar positieve punten te melden, maar wereldwijd stond het er slecht voor. Is dat in de afgelopen vijf jaar veranderd? Hieronder alvast een kort fragment uit het artikel:

Tekst Frans Glissenaar

De meeste invloedrijke ontwikkeling in de afgelopen jaren was uiteraard de komst van de wereldwijde coronaepidemie. Die leidde zeker in het eerste halfjaar van strenge lockdowns tot een unieke vermindering van milieuvervuiling en een algemene herwaardering en aandacht voor de natuur. Minder autorijden, minder vliegen, bewuster omgaan met de omgeving, het leek op een algehele mentaliteitsverandering. En was het ontstaan van deze pandemie niet ook een waarschuwing aan de mensheid, dat we door ons destructieve gedrag uiteindelijk ook ons eigen voortbestaan in gevaar brengen?

Foto: iStock

Pandemie als pauzeknop

Rob van Tilburg, directeur programma’s bij Natuur & Milieu, was er in december 2020 van overtuigd dat door de coronacrisis in ieder geval in Nederland een andere mentaliteit op het gebied van mobiliteit was ontstaan. We reden veel minder auto voor ons woon-werkverkeer en we gingen ook minder vliegen. Maar in de loop van 2021 leek het er toch op dat de files op de snelwegen weer terugkwamen en in de zomer werd er ook weer volop naar vakantiebestemmingen gevlogen. Toch denkt Van Tilburg dat er blijvende positieve effecten zijn. “Nog steeds geeft een groot aantal Nederlanders aan dat ze meer thuis willen werken dan voor de crisis. En inderdaad is het aantal vakantievluchten weer toegenomen, maar nog lang niet tot het niveau van voor de pandemie. En er is in Europa bijvoorbeeld veel meer aandacht voor het verbeteren van de treinverbindingen. Je kunt nu vanuit Amsterdam rechtstreeks met de trein naar Londen en de nachttrein naar Wenen, die al jaren verdwenen was, is weer terug.”

Of de coronacrisis uiteindelijk echt zal leiden tot een ander verkeersgedrag moet de komende jaren blijken, daarvoor is het nu nog te kort dag.

Nieuwsgierig geworden naar de andere inzichten? Je leest het in de nieuwste Roots van september.

En verder nog in de nieuwe Roots van september 2021:

  • Nazomerwandeling langs de IJssel
  • Spelen met licht: iriserende dieren
  • Natuurommetje door de Van Dixhoorndriehoek
  • Leuke extra’s
    En nog veel meer!

Wil je de nieuwe Roots online bestellen? Dat kan heel eenvoudig en snel, ga hiervoor naar onze webshop. Bij de bestelling van deze editie betaal je géén verzendkosten. Veel leesplezier!

 

Foto bovenaan: Ernst Kremers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws