Nu verkrijgbaar: Roots juli-augustus

Marloes Blom

23 June 2024 .

Roots juli-augustus

Roots juli-augustus 2024

Wil je je natuurkennis deze zomer wat verdiepen, nieuwe wandelroutes ontdekken of je laten inspireren door prachtige foto’s van onder meer Roots-lezers? Pak dan vooral de extra dikke zomereditie van Roots mee uit het winkelschap, of bestel ‘m eenvoudig online via de webshop.

In Roots juli-augustus uitgebreid aandacht voor wespen – de nieuwe zomerhelden. Je leest alles over de (comeback van de) grote weerschijnvlinder, levendbarende hagedis en zee-egels. We tippen vijf hotspots van de grote groene sabelsprinkhaan, en de nachtzwaluw is de podcastvogel van de maand. Wandelen doen we deze keer in het mooie rivierenlandschap rond fort Pannerden en in de Noordduinen. Uiteraard ook in deze Roots weer veel aandacht voor natuurfotografie, met prachtige (en schattige) foto’s van jonge dieren, én de prestigieuze Italiaanse natuurfotowedstrijd Asferico. Tenslotte kun je ook deze zomer weer je natuurkennis testen met de Roots zomerquiz. Dit en veel meer, in de extra dikke zomerse Roots. Drie onderwerpen uitgelicht!

Mysterieuze ratelaar: de nachtzwaluw

Op bekende broedplekken hoor je diep in de schemer op zwoele zomeravonden de ratelende zang en het vleugelgeklapper van de nachtzwaluw. En wie geluk heeft ziet een glimp van deze ‘vliegende schaduw’, die ook nieuwsgierig kan zijn.

De nachtzwaluw: mysterieuze ratelaar. Foto: Getty Images

Rijk rivierenland rond Pannerden

Rivieren wandelen ook: in de loop van de geschiedenis hebben de Rijn en de Waal herhaaldelijk hun loop verlegd. Dat resulteert rond Pannerden in een bijzonder ‘strangenlandschap’, vol vochtminnende vegetatie: van grote centaurie tot late guldenroede.


Wilde koniks kunnen aan de rivieroever bij Ford Pannerden jaarrond grazen. Foto: Edwin Giesbers

De (comeback van de) grote weerschijnvlinder

In Nederland keert de grote weerschijnvlinder sinds 2015 voorzichtig terug. Op zoek naar ideeën om de Nederlandse populatie nog succesvoller te maken, bezocht Michiel Wallis de Vries van De Vlinderstichting het Engelse landgoed Knepp, waar deze prachtige vlindersoort al veel langer in opkomst is.

De grote weerschijnvlinder keert voorzichtig terug in Nederland. Foto: Els Nijhuis

Foto bovenaan: Getty Images


Meer Nieuws